Ελλάδα|08.01.2019 19:41

Βούλιαξαν στο χιόνι οι Σποράδες - Ισχυρό χτύπημα από τον «Τηλέμαχο»

Μαρία Ριτζαλέου

Για πολλές ώρες η Σκόπελος έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στην Σκιάθο τα φορτηγά του δήμου έριχναν θαλασσινό νερό για να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ στην Αλόννησο, δύο οικισμοί, τα Καλαμάκια και η Στενή Βάλα με συνολικά 20 μόνιμους κατοίκους ήταν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι αποκλεισμένοι, καθώς το γκρέιντερ του δήμου αδυνατούσε να ανοίξει τον δρόμο.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα και το πρωί μας βρήκε *πνιγμένους* στο χιόνι. Συνεχείς ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς δέντρα έπεσαν σε κολώνες της ΔΕΗ, ενώ ακόμη και μέσα στο λιμάνι το χιόνι ξεπερνά τα 30 εκατοστά», δήλωσε στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Δέντρα έπεσαν και καταπλάκωσαν αυτοκίνητα στην Σκιάθο και το Νησί του Παπαδιαμάντη έμεινε για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Τα συνεργεία του δήμου μετέφεραν θαλασσινό νερό για να ανοίξουν τον περιφερειακό δρόμο και το οδικό δίκτυο που οδηγεί στις Κουκουναριές, ωστόσο τα στενά μέσα στην Χώρα είχαν μετατραπεί σε πίστες πατινάζ.

«Ζημιές έχουν υποστεί κάποια αυτοκίνητα από δέντρα που έπεσαν πάνω τους στη διάρκεια της νύχτας, καθώς χιόνιζε συνεχώς και φυσούσε δυνατός αέρας. Το πρωινό βρήκε το νησί καλυμμένο με χιόνια και αρκετά προβλήματα», μας είπε ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Περιπέτεια για εγκυμονούσα

Το μισό μέτρο ξεπέρασε το χιόνι στη Γλώσσα Σκοπέλου, ενώ όλο το νησί έμεινε για αρκετές ώρες στο σκοτάδι προχθές το βράδυ. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώνονταν και χθες όλη τη μέρα και τα σχολεία ήταν κλειστά. Δύσκολες μέρες εξακολουθεί να ζει το Πήλιο, όπου το χιόνι και ο παγετός έχουν νεκρώσει τα πάντα. Μετά την Ζαγορά πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και ορεινοί οικισμοί έχουν προβλήματα, καθώς είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Περιπολικό του τμήματος Βορείου Πηλίου που εδρεύει στην Ανακασιά, επιστρατεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας για να μεταφέρει με ασφάλεια μία έγκυο από το Πουρί στο νοσοκομείο προκειμένου να γεννήσει. Η γυναίκα ενημέρωσε το ΕΚΑΒ Λάρισας ότι «έσπασαν τα νερά» και ήρθε η ώρα της για να γεννήσει και το συντονιστικό του ΕΚΑΒ ζήτησε συνδρομή από την ΕΛΑΣ για την ασφαλή μεταφορά της γυναίκας.

Το περιπολικό του τμήματος πήγε στο σπίτι και μπήκε προπομπός στο μικρό τζιπ του συζύγου της, μέσα στο οποίο ήταν η έγκυος. Με την σειρήνα και τον φάρο αναμμένο οι δύο αστυνομικοί άνοιξαν τον δρόμο μέχρι τον περιφερειακό του Βόλου. Εκεί την περίμενε ο γιατρός της και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και γέννησε.

Βουτιά έκανε και χθες ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο έδειξε -23ºC στη Φλώρινα, -21ºC στο Νευροκόπι Δράμας, -19ºC στην Πτολεμαΐδα, -17ºC στα Γιάννενα, -11ºC στο Κιλκίς, -10ºC σε Βέροια και Σέρρες. Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστά και σήμερα θα είναι σχολεία σε πολλούς δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σποράδεςχιόνιακακοκαιρία