Ελλάδα|10.02.2021 16:24

Σύνταγμα: Επεισόδια και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Newsroom

Ενταση και εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι. Τα πράγματα ξέφυγαν για λίγα λεπτά στην αρχή, όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στη Βουλή. Αρχικά, έλαβαν χώρα μικρής έκτασης επεισόδια με τα ΜΑΤ να κάνουν ρίψη χημικών και να προχωρούν σε προσαγωγές - συλλήψεις ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα προωθεί αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων. 

Διαβάστε επίσης: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια με χημικά στη Θεσσαλονίκη

(Copyright: Intime)

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα προπύλαια, πραγματοποιώντας αυτήν την ώρα συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, μαθητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.

(Copyright: Intime)
(Copyright: Intime)
(Copyright: Intime)

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

Επεισόδια με χημικά και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε επίθεση από ομάδα διαδηλωτών προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απάντησαν με ρήξη χημικών και κρότου λάμψης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκε και ρίψη μολότοφ. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ιωνος Δραγούμη και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Διαβάστε επίσης: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Στους δρόμους για το νομοσχέδιο Παιδείας

φοιτητέςπανεκπαιδευτικό συλλαλητήριοεπεισόδιαΠαιδείανομοσχέδιοεκπαιδευτικοί