Ελλάδα|11.02.2021 17:07

Προσλήψεις στην ΟΣΥ: «Πόλεμος» ανακοινώσεων - 61 ονόματα αντικαταστάθηκαν

Μαρία Λιλιοπούλου

Απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ethnos.gr, το οποίο είχε ήδη αποκαλύψει από τις 27 Ιανουαρίου, ότι τα νέα ονόματα στον πίνακα προσληπτέων του διαγωνισμού της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) θα ήταν περίπου 60, αποτελεί η απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στις χθεσινές δηλώσεις των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις μεταβολές που ζήτησε το ΑΣΕΠ στους προσωρινούς πίνακες προσληπτέων σε ποσοστό 37% για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και 45% για τη ΣΤΑ.ΣΥ.

«Επί των 423 προσληπτέων στην ΟΣΥ το πραγματικό ποσοστό των αλλαγών είναι 14,5% και όχι 37%. Αφορά δηλαδή 61 νέους υποψήφιους» παραδέχεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και συνεχίζει: «το 37% για το οποίο κάνουν λόγο οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στον ενιαίο πίνακα προσληπτέων, απορριπτέων και αναπληρωματικών και σε μεταβολές οι οποίες δεν επιφέρουν καμία αλλαγή στον πίνακα προσληπτέων.  Δεν ξέρουν να διαβάζουν ή σκοπίμως παραπληροφορούν;» αναρωτιέται ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής μάλιστα χαρακτηρίζει το ποσοστό αλλαγών «δικαιολογημένο και πολύ κοντά στο σύνηθες ποσοστό αλλαγών σε ανάλογους διαγωνισμούς. Συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την απόδειξη υπαγωγής υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες και το ντόμινο μεταβολών που αυτό συνεπάγεται».

Διαβάστε ακόμα: Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Ξαναγράφεται ο πίνακας προσληπτέων μετά τον έλεγχο του ΑΣΕΠ

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, οι τρεις αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης είχαν δημοσιοποιήσει την απάντηση του προέδρου του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη σε επιστολή τους για το ζήτημα, στην οποία αναφερόταν στα ποσοστά μεταβολών από τους ελέγχους.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «ηχηρό χαστούκι στις πρακτικές των κυρίων Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη», σε κοινή δήλωσή τους, ενώ σήμερα ο Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς επανήλθε στο ζήτημα τονιζοντας πως «όσο περνά η ώρα από το χθεσινό “χαστούκι” του ΑΣΕΠ για το “μαγείρεμα” στους διαγωνισμούς προσλήψεων στις αστικές συγκοινωνίες και οι διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ μένουν στις θέσεις τους, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον κ. Καραμανλή».

«Οι κ.κ. Παππάς, Ζαχαριάδης και Ξενογιαννακοπούλου, είτε αδυνατούν να κατανοήσουν είτε αποσιωπούν με επιλεκτικό τρόπο στατιστικά στοιχεία από την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, επιχειρώντας να παραπληροφορήσουν τους πολίτες» απάντησε ο κ. Καραμανλής συμπληρώνοντας πως «Η δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιθέμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτελεί μια ακόμη ηχηρή επιβεβαίωση αντιπολιτευτικής ένδειας».

Το υπουργείο Μεταφορών υπεραμύνεται της fast track διαδικασίας προσλήψεων επισημαίνοντας πως «επιλογή μας ήταν να ακολουθηθεί μια ταχύτατη, μεν, διαδικασία αλλά υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια: από την έκδοση των προκηρύξεων μέχρι και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων. Έτσι διασφαλίσαμε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, αξιοκρατία και πολύ ταχύτερα από το παρελθόν. Ο τελικός έλεγχος από τον ΑΣΕΠ είναι το τελικό στάδιο αυτής ακριβώς της διαδικασίας, συνεπώς στερείται λογικής η δήθεν «κριτική» για τα αποτελέσματά του. Για ποιο πράγμα μας κατηγορούν, για το ότι αποδίδει η διαδικασία που ακολουθούμε;».

Αναφορικά με το ποσοστό αλλαγών στον πίνακα προσληπτέων της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), το οποίο σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, φτάνει το 45%, ο υπουργός Μεταφορών τονίζει ότι το ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον έλεγχο των προσωρινών πινάκων. «Συνεπώς, το ποσοστό μεταβολών που αναφέρεται είναι δυναμικό και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον πίνακα προσληπτέων».

Καλεί μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να «σταματήσει να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ «συμμετείχε» στη διαδικασία κατάρτισης πινάκων για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην ΟΣΥ

Από την πλευρά του το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού σε σημερινή του ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι στο πλαίσιο της ελεγκτικής διαδικασίας για τις θέσεις στην ΟΣΥ «εκδόθηκαν 19 αποφάσεις του ΑΣΕΠ για την Ο.ΣΥ. Α.Ε. με αποτέλεσμα να επέλθουν μεταβολές σε ποσοστό 37% επί των πινάκων προσληπτέων, κατάταξης και απορριπτέων».

Διευκρινίζει επίσης ότι ο όρος μεταβολή δεν συνεπάγεται κατ΄ανάγκη διαγραφή υποψηφίου από τον πίνακα προσληπτέων, αλλά και άλλου είδους αλλαγές (σειρά κατάταξης, απόδοση ή διαγραφή ιδιότητας ειδικών κατηγοριών, αλλαγή ειδικότητας κλπ). «Η διαφοροποίηση των προσληπτέων υποψηφίων των οριστικών πινάκων σε σχέση με τους προσληπτέους υποψηφίους των προσωρινών πινάκων διαμορφώθηκε σε ποσοστό 14,4% (61 νέοι υποψήφιοι στους 423)». Όσον αφορά τα αποτελέσματα για την Προκήρυξη στη ΣΤΑΣΥ, για την οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 14 αποφάσεις του ΑΣΕΠ, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Καραμανλής έχει πλέον την ευθύνη για το “μαγείρεμα” στους διαγωνισμούς προσλήψεων για τα ΜΜΜ. Κερδίζει επάξια τον τίτλο του “λιστομάγειρα”», επισημαίνει σε νέα δήλωσή του ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι η επιστολή κόλαφος του ΑΣΕΠ για το «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών προσλήψεων στις αστικές συγκοινωνίες, τα λέει όλα.  «Ο κ. Καραμανλής ας απευθύνει, λοιπόν, τα παράπονά του στην ανεξάρτητη Αρχή. Ο ίδιος, αντί συγγνώμης, υιοθετεί και καλύπτει τις πρακτικές των διοικήσεων των ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Η πραγματικότητα τον εκθέτει. Ας πάρει, τουλάχιστον, ένα μάθημα. Τα πάντα θα έρχονται στο φως» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της απάντησης του ΑΣΕΠ, η οποία δόθηκε, εκκρεμεί απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε επιστολή των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των αποτυχόντων του διαγωνισμού της ΟΣΥ στην αρχική ανάρτηση.

Πολιτική αντιπαράθεση μέσω Twitter

Πάντως, μετά τον «πόλεμο» των ανακοινώσεων, η «μάχη» μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ανέφερε σε ανάρτησή του: «Κατανοώ απολύτως την ανάγκη του κ. Νίκου Παππά να δημιουργήσει "αντιπερισπασμούς" για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδά του. Όμως καλό θα ήταν -μιας και τυπικά είναι τομεάρχης Υποδομών- να ρωτήσει και να μάθει την κατάντια στην οποία παρέδωσε ο #ΣΥΡΙΖΑ τα #ΜΜΜ. Διότι αν το μάθει, τότε -όντως- θα συμφωνήσω μαζί του: "η πραγματικότητα τον εκθέτει". Κι επιτέλους! Όσοι έκαναν καριέρα και επένδυσαν στο "σκοτάδι", καλό θα είναι να αποφεύγουν να επικαλούνται το φως».

T

Απαντώντας ο Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σε δική του ανάρτηση στο twitter, κάλεσε τον υπουργό να συζητήσουν το θέμα στη Βουλή γράφοντας χαρακτηριστικά: «κ. Καραμανλή, έχετε μια γίδα στην πλάτη σας. Πάμε στη Βουλή να το συζητήσουμε».

T

Διαβάστε ακόμα: 534 ευρώ και νέα επιδόματα έρχονται σε τουρισμό, καλλιτέχνες και εστίαση

ΜΜΜΑΣΕΠπροσλήψεις