Ελλάδα|15.02.2021 16:07

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Σε λειτουργία τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsroom

Τέθηκαν σε λειτουργία τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη HELEXPO στο Μαρούσι και στη Διεθνή Έκθεση αντίστοιχα.

Αναφορικά με τον εμβολιαστικό σταθμό, που στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα και η δυναμικότητά του για το Φεβρουάριο βρίσκεται στους 2.400 εμβολιασμούς τη μέρα. Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκεται σε θέση να κάνει 5.760 εμβολιασμούς τη μέρα και 150.000 το μήνα. Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα και το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός - Μελέτη ΕΚΠΑ: Τι ποσοστό και πόση διάρκεια ανοσίας δίνει το εμβόλιο

Αναφορικά με τη λειτουργία, έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα διενεργεί εμβολιασμούς σε ηλικίες από 75 και πάνω, ενώ το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών. 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού καθώς και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Copyright: Eurokinissi

Τα δυο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνοντα, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος πολίτης ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αντίστοιχα, οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στους εμβολιασμούς του πληθυσμού για τον κορονοϊό συμμετέχει και ο στρατός.

Copyright: Eurokinissi

Copyright: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμα: Εμβολιασμός: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία για τον χιονιά – Αυστηρές οδηγίες του ΕΚΑΒ

εμβόλιοεμβολιαστικά κέντραΘεσσαλονίκη