Ελλάδα|15.02.2021 22:18

Δήμαρχος Ωρωπού: Επεσαν 80 πόντοι χιόνι στην Ιπποκράτειο - Το στοίχημα της Μαλακάσας

Κώστας Ασημακόπουλος

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όλες οι δυνάμεις του Δήμου Ωρωπού που έχει στην επικράτεια του από τα πιο ορεινά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής μεταξύ αυτών τη Μαλακάσα, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τον Αυλώνα, τις Αφίδνες, το Καπανδρίτι και ο Κάλαμος αλλά και μικρότερα χωριά όπως η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Μικροχώρι.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης μίλησε στο ethnos.gr για την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις του Δήμου στο πρώτο κύμα της κακοκαιρίας αλλά και το πού θα ρίξουν το βάρος τους στο δύσκολο βράδυ που έρχεται λόγω του καιρού:

«Δώσαμε μία ολονύκτια μάχη Kυριακή προς Δευτέρα για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους κεντρικούς δρόμους. Αναφέρομαι στους δρόμους που οδηγούν στα ορεινά χωριά αλλά και τη σύνδεση τους με το παραλιακό μέτωπο. Είχαμε το γνωστό θέμα με την Εθνική Οδό αλλά εμείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είχαμε ρίξει το βάρος μας στο να κρατήσουμε ανοικτούς τους δρόμους στην επικράτεια του Δήμου μας, το δρόμο προς το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και σε άλλες βασικές υποδομές του Δήμου. Τα καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Μόνο για λίγες ώρες τα ξημερώματα ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, μετά ανοίξαμε τους δρόμους κανονικά. Τηρουμένων των αναλογιών πήγαμε πολύ καλά αλλά ακόμα δεν τελειώσαμε. Ξέραμε από την αρχή πως το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο δύσκολο και είμαστε έτοιμοι. Χρειάζεται μέθοδο, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα από όλους».

Ο Γιώργος Γιασημάκης με τον Γιώργο Πατούλη στο κέντρο της Δ.Ε.Σ.Ε. στο Καπανδρίτι

«Εργαστήκαμε ως ομάδα»

Οπως αποκάλυψε από τα μέσα της εβδομάδας είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός στο Δήμο και επιστρατεύτηκαν 54 βαριά οχήματα του Δήμου και ιδιωτών: «Εργαστήκαμε όλοι σαν ομάδα. Ο καθένας ήξερε το ρόλο του και τον τομέα του και έτσι ήμασταν πιο άμεσοι και πιο αποτελεσματικοί. Εκτός από τους δρόμους ο Δήμος είχε τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης όλο το 24ωρο για τυχόν έκτακτα περιστατικά. Είχαμε αρκετά όλα με αίσια αποτελέσματα. Ήμασταν πλάι στους πολίτες και αυτό μετράμε πάνω απ΄όλα. Κρατήσαμε ανοικτό το δρόμο για το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και αυτό ήταν ένα στοίχημα για όλους μας. Φυσικά πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής που έκανε πολύ καλή δουλειά στους δρόμους που ήταν ευθύνη της να καθαριστούν, ενώ εγκαίρως μοιράστηκε αλάτι στους πολίτες».

Το ύψος του χιονιού...

Ο Γιώργος Γιασημάκης αναφέρθηκε στο ύψος του χιονιού που καταγράφηκε σε περιοχές του Δήμου: «Στη Μαλακάσα, στις Αφίδνες και στον Αυλώνα ήταν κοντά στο μισό μέτρο αλλά το περισσότερο χιόνι το είχαμε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που έφτασε και τους 80 πόντους σε ορισμένα σημεία. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα αλλά ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια που γίνεται και δείχνει μεγάλη κατανόηση και υπομονή».

Τα σπασμένα δέντρα παρέσυραν τις κολώνες του ρεύματος

Μάχη για την ηλεκτροδότηση στη Μαυροσουβάλα

Εκτός από το χιόνι μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν και οι θυελλώδεις άνεμοι που έσπασαν μεγάλα δέντρα ή κλαδιά που με τη σειρά τους παρέσυραν κολώνες και υποδομές του ρεύματος βυθίζοντας πολλές περιοχές στο σκοτάδι αλλά οι βλάβες αποκαταστάθηκαν. Η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν η βλάβη σε κολώνες μετά από πτώση δέντρων στο δάσος της Μαυροσουβάλας με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα το αντλιοστάσιο και να μείνουν χωρίς νερό ο Κάλαμος, ο Ωρωπός, η Σκάλα Ωρωπού και το Μαρκόπουλο.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΜΗΕ για την αποκατάσταση των υποδομών ηλεκτροδότησης στη Μαυροσουβάλα που έχουν προκαλέσει την διακοπή λειτουργίας του αντλιοστασίου με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή υδροδότησης στο Μαρκόπουλο, στον Κάλαμο, στη Σκάλα Ωρωπού και τον Ωρωπό. Στο δύσβατο σημείο βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης μαζί με τον αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου Γιώργο Αρμυριώτη και συνεργείο του Δήμου Ωρωπού για να συνδράμει τις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΔΜΗΕ προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η ζημιά. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ανακοίνωση του Δήμου το βράδυ της Δευτέρας.

καιρόςΜαλακάσακακοκαιρίαΔήμος Ωρωπούχιόνι