Ελλάδα|15.02.2021 19:16

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Στα 30.000 ραντεβού έγιναν 5.000 λιγότεροι εμβολιασμοί λόγω κακοκαιρίας

Newsroom

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει ταράξει την καθημερινότητας της Ελλάδας, οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στα πλαίσια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, γνωστοποίησε πως με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί έγιναν κανονικά. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Λευτέρης Οικονόμου, από τους 30.000 εμβολιασμούς που ήταν προγραμματισμένοι έγιναν οι 25.000. Μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ιατρικό προσωπικό που έκανε την δουλειά του παρά τις αντίξοες συνθήκες ενώ μίλησε με θετικά λόγια και για την υπευθυνότητα των πολιτών, που παρά την κακοκαιρία πήγαν στα ραντεβού για εμβολιασμό

Διαβάστε ακόμα: Εμβόλιο - Κορονοϊός: Σε λειτουργία τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο Μάριος Οικονόμου τόνισε πως ήδη τα περισσότερα από τα ραντεβού για εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν έχουν επαναπρογραμματιστεί.

Με βάση την ηλικία η προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς

Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, επισήμανε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, όπως πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορονοϊό ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε τις ομάδες αυτές, καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθούσουν αργότερα. Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τα υποκείμενα, θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας. Όπως συμπλήρωσε, ήδη είναι διαθέσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό τη Phizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Κορονοϊόςκακοκαιρίαεμβόλιο