Ελλάδα|16.02.2021 12:29

Καιρός - Μητσοτάκης: Οχι στις άσκοπες μετακινήσεις

Newsroom

Η κακοκαιρία Μήδεια «χτυπά» όλη την Αττική και οι περιοχές από τα ανατολικά έως τα δυτικά έχουν γεμίσει χιόνια. Στα βόρεια προάστια είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί κάποιος εξαιτίας της κακοκαιρίας και του χιονιά ενώ το χιόνι έχει καλύψει το κέντρο της Αθήνας αλλά και τα νότια φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα! Τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και η Περιφέρεια Αττικής απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους κατοίκους σε όλη την Αττική να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας.  Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στην έκτακτη σύσκεψη

Πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα ενώ οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν κλείσει πολλούς δρόμους και έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις. Αποκαταστάθηκε από τις 09.00 το πρωί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπου είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών ενώ τα ΙΧ κινούνταν με αλυσίδες, μετά τα διόδια Ελευσίνας. Αυτή την ώρα όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και εντάθηκε στην λεωφόρο Αθηνών. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στις 10.00 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες από την ΒΙΑΜΑΞ μέχρι τα ΕΛΠΕ, στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς και από τα ΕΛΠΕ έως την συμβολή με την λεωφόρο Κηφισού, προς Αθήνα.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο νομό Αττικής λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Γι' αυτό και στην Πολιτική Προστασία έγινε σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κακοκαιρία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Παρώντες ήταν και οι  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος). Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί.  Θα επηρεάσει την Αττική, την Εύβοια και αύριο ιδιαιτέρως την Κρήτη». Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις και πρόσθεσε: «Η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση, υπάρχουν προβλήματα στην Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό. Θα δείξουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που είναι πρωτόγνωρο». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι για σήμερα αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί, τονίζοντας ότι καμία δόση των εμβολίων δεν θα πάει χαμένη. 

Περιφέρεια Αττικής: Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση που κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω της έντονης ολισθηρότητας των δρόμων και του ισχυρού παγετού που επικρατεί σε όλη την Αττική, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια ενημερώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη και συνεχή κινητοποίηση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και τη διευκόλυνση των πολιτών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους.

Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας έδωσε μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι αρμοδιότητάς της και παρεμβαίνει όπου απαιτείται, καθώς έχει διαθέσει 100 μηχανήματα, χωματουργικά, φορτωτές, γκρέιντερ που επιχειρούν και αλατιέρες.

Σημειώνεται, ότι σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα και αύριο, όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Αττική.

καιρόςΜήδειακακοκαιρίαχιόνιαΑττικήμετακινήσεις