Ελλάδα|09.01.2019 10:02

Στο «µικροσκόπιο» τα στοιχεία από το back-up της Novartis

Σοφία Φασουλάκη

Ενώπιον των δικαστών του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών αναµένεται να εµφανιστεί -εκτός απροόπτου- την Παρασκευή ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας και νυν κατηγορούµενος για παθητική δωροδοκία Νίκος Μανιαδάκης, προκειµένου να υποστηρίξει ότι δεν είναι φυγόδικος και πως η δίωξη σε βάρος του στηρίζεται σε αόριστα στοιχεία.

Χθες ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας υπέβαλε την πρότασή του προς το ∆ικαστικό Συµβούλιο, ενώ πρόταση θα καταθέσει και άλλος εισαγγελέας µετά την ένσταση που κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης, υποστηρίζοντας ότι είναι αστήριχτη νοµικά η δίωξη στο πρόσωπό του.

Οπως όλα δείχνουν, το συµβούλιο θα αποφανθεί και για τα δύο θέµατα µε βούλευµά του. Μετά τη µετατροπή του σε κατηγορούµενο, πάντως, οι Αρχές ερευνούν τον καθηγητή ∆ηµόσιας Υγείας και για τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικηµάτων, όπως για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος. Αφορµή η παλιά φορολογική εµπλοκή του, για την οποία πληρώνει σήµερα ένα υπέρογκο πρόστιµο.

Ερευνα

Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, µε τα εγκληµατολογικά εργαστήρια να έχουν βάλει στο µικροσκόπιο τα στοιχεία από το back-up της Novartis που κατασχέθηκε στον Ασπρόπυργο, ενώ αναµένουν τις απαντήσεις από τα αιτήµατα δικαστικής συνδροµής που έχουν στείλει για ανοίγµατα τραπεζικών λογαριασµών.

Τα στοιχεία από την έφοδο στον Ασπρόπυργο, όσα λένε οι δύο εναποµείναντες προστατευόµενοι µάρτυρες, αλλά και οι απαντήσεις από τα ανοίγµατα των τραπεζικών λογαριασµών, θα αποτελέσουν τη βάση για την επόµενη κίνηση των εισαγγελέων, οι οποίοι προετοιµάζουν το επόµενο ταξίδι για τη συνάντησή τους µε τους Αµερικανούς.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι µάρτυρες µε τους κωδικούς «Μάξιµος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν καταθέσει αρκετές φορές µετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και έχουν εξειδικεύσει πολλά σηµεία των πρώτων τους καταθέσεων. Η πολιτική θύελλα, ωστόσο, συνεχίζεται, µε τον αντιπρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει (news247) ότι θα υποβάλει µήνυση σε βάρος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και τον Παύλο Πολάκη να επανέρχεται σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε την Ενωση ∆ικαστών, µε ανάρτησή του στα social media.

Νίκος ΜανιαδάκηςNovartis