Ελλάδα|17.02.2021 00:18

Καιρός: Ολικός παγετός μετά τα χιόνια – 250.000 σπίτια χωρίς ρεύμα σε Αττική

Newsroom

Το πυκνό χιόνι σε πολλές περιοχές της χώρας από τα ξημερώματα της Τρίτης και η κακοκαιρία Μήδεια έχει ντύσει στα «λευκά» ακόμα και την Αττική, η οποία δεν θυμάται αντίστοιχη χιονόπτωση εδώ και χρόνια, αλλά παράλληλα προκάλεσε πολλά προβλήματα αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. 

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα χτυπήσει ο χιονιάς

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου του OPEN TV, Κλέαρχου Μαρουσάκη, ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων θα επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Ωστόσο, το τσουχτερό κρύο και ο παγετός θα παραμείνουν και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι της Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Καιρός - Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη, βγαίνει ο στρατός στους δρόμους για την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

Nωρίτερα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και τις ισχυρές χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 15 Μαρτίου 2021.

Στους δρόμους ο Στρατός

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων. Σε αυτή αποφασίστηκε ο Στρατός να συνδράμει στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών στην Αττική.

Τα συνεργεία του Στρατού έχουν ήδη πιάσει δουλειά και το ίδιο ισχύει και για μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, που ανέλαβαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, καθώς έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι δεκάδες γειτονιές. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το έργο της αποκατάστασης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμα: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία την Τετάρτη για τις διακοπές ρεύματος

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών είναι ότι, εξαιτίας της πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου της χιονόπτωσης, έχουν σημειωθεί μόνο την Τρίτη 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση. Αυτή τη στιγμή, 58 βλάβες στη μέση τάση έχουν βυθίσει πολλές γειτονιές στο σκοτάδι. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην προσβασιμότητα των συνεργείων, λόγω των δυσπρόσιτου των περιοχών εξαιτίας του πυκνού χιονιού.

Xωρίς ρεύμα δεκάδες περιοχές στην Αττική

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει περισσότερες από 30 περιοχές σε ολόκληρη την Αττική κι ενώ η κακοκαιρία Μήδεια δεν λέει να κοπάσει. Δεκάδες σπίτια από την Αγία Παρασκευή έως και την Βούλα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Αθήνας, να μην μπορούν να μαγειρέψουν ή ακόμα και να ζεσταθούν, σε περίπτωση που περίμεναν να ανάψουν τα κλιματιστικά. Η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αφήνοντας περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση της σφοδρής χιονόπτωσης για ακόμα ένα 24ωρο και όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης δεν θα λυθούν άμεσα. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι συνιστούν στους πολίτες που τους καλούν για διευκρινίσεις να κάνουν υπομονή, καθώς οι κλήσεις είναι δεκάδες.

«Ίσως και μέρες η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης»

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργο Αδαμίδη για να μάθει πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε oλόκληρη την Αττική. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, όλα τα συνεργεία είναι στον δρόμο και δίνουν μάχη για να λύσουν τις βλάβες.

«Θα χρειαστούν ίσως και μέρες για να αποκατασταθούν πλήρως τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού οι πτώσεις δέντρων που σημειώνονται εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης είναι πολλές και οι τεχνικοί, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία που χρειάζεται αφού δεν έχει προηγηθεί η παρέμβαση του εκχιονιστικού που θα τους ανοίξει τον δρόμο. Μέχρι το βράδυ, το ρεύμα θα έχει συνδεθεί πάλι σε κάποιες περιοχές και ευχόμαστε να μην πέσει πάλι. Όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος, δεν μπορούμε να ξέρουμε». Ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως από την Δευτέρα όλα τα συνεργεία εργάζονται συστηματικά για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ενώ διευκρίνισε πως αιτία είναι οι πτώσεις δέντρων που κόβουν τα καλώδια που είναι απαραίτητα για την παροχή του ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ εξήγησε μεταξύ άλλων πως και η έλλειψη προσωπικού είναι ένας βασικός λόγος που αργεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα, καθώς οι τεχνικοί που έχουν ριχτεί στη μάχη είναι λίγοι.

Οι κατασκευαστικές μετέχουν στην αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υποδομών για ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι ανταποκρίθηκαν θετικά. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ζητήθηκε, ειδικότερα, από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δέντρων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Πού εντοπίζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην Αττική, προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Οι χιονιάδες του 1987, 2002 και 2004, που «μαστίγωσαν» την Αττική

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι ενισχυμένο με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές και έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Πώς δηλώνονται οι βλάβες

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των διακοπών ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος.

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι, προκειμένου όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στη χαμηλή τάση είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο (11500) είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση, τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια». 

Πέτσας: Κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως είναι εκτεταμένο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης γιατί πάρα πολλά κλαδιά δέντρων έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να απαιτείται συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να κάνει την κοπή των δέντρων. «Δεν μπορούν εθελοντές ή εργάτες του δήμου να κάνουν αυτό το πράγμα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναφορά του ρεύματος» είπε ο κ. Πέτσας.

Κλειστά λιμάνια και οδικά δίκτυα

Εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποποιήσεις δρομολογίων.

Διαβάστε ακόμα: ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου λεωφορεία, τραμ, μετρό

Μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου θα παραμείνει κλειστή και η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας. Η εθνική οδός παρέμεινε κλειστή για πολλές ώρες και την Δευτέρα, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αυτό έγινε για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «η εθνική οδός έκλεισε με δική μου απόφαση γιατί η χιονόπτωση είναι πολύ σφοδρή τα μηχανήματα είναι εκεί και καθαρίζουν αλλά όλα έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες. Υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν πολίτες και να κινδυνέψουν και γι' αυτό κλείσαμε την εθνική οδό.

Η Ακρόπολη στα λευκά

Διαβάστε επίσης: Καιρός - Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

χιόνιαδιακοπές ρεύματοςκακοκαιρίαΠολιτική ΠροστασίαΑττικήκαιρόςΜήδεια