Ελλάδα|21.02.2021 09:52

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Η δύσκολη εξίσωση του καλoκαιριού και η ετήσια ανοσία

Newsroom

Θετικά μηνύματα έστειλε ο καθηγητής ανοσολογίας Πανεπιστημίου της ΟξφόρδηςΠέτρος Λυγοξυγκάκης, σχετικά με το μέλλον της πανδημίας του κορονοϊού ανά τον κόσμο και ειδικά για τη χώρα μας. Στοιχείο κλειδί για την συγκεκριμένη εξέλιξη σύμφωνα με τον καθηγητή είναι τα εμβόλια.

«Το ευχάριστο είναι ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και προσφέρουν ανοσία πολύ υψηλού επιπέδου και καλύπτουν κάποια μεταλλαγμένα στελέχη, σίγουρα αυτό της Βρετανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αποκάλυψε ότι «ήδη στην Οξφόρδη ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την αφρικανική μετάλλαξη». Παρ όλα αυτά είπε ότι «πάντα είναι ορατός ο κίνδυνος τα εμβόλια να μην καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

Διαβάστε επίσης: Λουκίδης: Το μεγαλύτερο φορτίο από την αρχή της πανδημίας στην Αττική

Αναφερόμενος ειδικά για την Ελλάδα είπε: «Πάει καλά αφού προχωρά ο εμβολιασμός, σε συνθήκες εγκλεισμού και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα όπως έκανε και το Ισραήλ». Για το τέλος της... περιπέτειας σημείωσε: «Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει πέσει αρκετά η μετάδοση του ιού. Το πόσο θα πέσει εξαρτάται και από το πόσο τα εμβόλια σταματούν την μετάδοση», ενώ χαρακτήρισε δύσκολη εξίσωση την υπόθεση τουρισμός. «Είναι μία πολύ εύθραυστη ισορροπία γιατί δεν ξέρουμε πόσο ο εμβολιασμός σταματά την μετάδοση».

Τέλος τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό η ανοσία διαρκεί ένα χρόνο. Ωστόσο όπως είπε: «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μεταδίδουμε τον ιό».

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια: Tέλος στις «παλιές συνήθειες» των φοιτητών βάζει ο νέος νόμος

Κορονοϊόςεμβόλιοανοσίαπανεπιστήμιο Οξφόρδηςμετάλλαξη