Ελλάδα|21.02.2021 16:54

«Ψήφισαν» Ελλάδα, αλλά αποκλείονται από εμβολιασμό 8.000 κάτοχοι Golden Visa

Τίμος Φακαλής

«Ψήφισαν» Ελλάδα, επενδύοντας στην χώρα μας μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» και ένα ποσοστό, τουλάχιστον 70% εξ αυτών έγιναν μόνιμοι κάτοικοι Αττικής. Δεν μπορούν, όμως, να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν αν και άνοιξε η πλατφόρμα της ηλικιακής ομάδας που ανήκουν γιατί δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ από το καλοκαίρι του 2019. Αν και το νομοθετικό κενό για τους πολίτες τρίτων χωρών  είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση από την έναρξη των εμβολιασμών, δεν έχει ακόμη λυθεί με αποτέλεσμα κάποιοι είτε να χάσουν, είτε να κινδυνεύουν να χάσουν το ραντεβού τους.  

Διαβάστε ακόμαΚορονοϊός - Εξαδάκτυλος: 8% του πληθυσμού έχει ανοσία

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η 60χρονη Νιλουφέρ Ταρίκαγια  συνταξιούχος από την Τουρκία η οποία αγόρασε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας πριν δύο χρόνια. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο προσφέρει πενταετή άδεια διαμονής σε ξένους επενδυτές, όχι όμως και άδεια εργασίας στην Ελλάδα. Από τους επενδυτές ζητείται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση, επομένως δεν έχουν ΑΜΚΑ.

«Το ραδιόφωνο αναγγέλλει ότι ο εμβολιασμός  για τα άτομα ηλικίας από 60-64 ξεκίνησε. Αυτή είναι  η δική μου ηλικιακή ομάδα.  Απευθύνθηκα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr για να εγγραφώ, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθώ, διότι δεν έχω αριθμό ΑΜΚΑ. Δυστυχώς δεν μπορώ κλείσω ραντεβού και φοβάμαι μην κλείσουν οι ημερομηνίες της ηλικιακής μου ομάδας. Κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια διάκριση η οποία και θα πρέπει να εξαλειφθεί» είπε στο ethnos.gr η κ. Ταρίκαγια. H 60χρονη Τουρκάλα από την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε την προηγούμενη βδομάδα τέσσερα ΚΕΠ (Γλυφάδας, Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Αγίας Βαρβάρας) και άλλα τόσα φαρμακεία της περιοχής της χωρίς, όμως, να καταφέρει να πάρει σειρά προτεραιότητας καθώς όλοι ζητούν ΑΜΚΑ και δεν αποδέχονται το ΑΦΜ της.

(Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

«Ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού παρακαλώ» ήταν το αίτημά της κ. Ταρίκαγια με τους υπαλλήλους του ΚΕΠ να της ζητούν κάθε φορά τον ΑΜΚΑ της. «Δεν έχω ΑΜΚΑ, Έχω χρυσή βίζα». «Δεν γίνεται να κλείσετε ραντεβού» ήταν η μόνιμη απάντηση.  Εκτός πλατφόρμας παραμένουν όσοι από τους περίπου 8.000 κατόχους «χρυσής βίζας» μένουν στην Ελλάδα και εντάχθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2019 οπότε και άλλαξε ο νόμος και η νέα κυβέρνηση αυστηροποίησε το καθεστώς χορήγησης ΑΜΚΑ. Αν και έχει προβλεφθεί μέσω της εμβολιαστικής πλατφόρμας για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ να συμπληρώνουν τη φόρμα προχωρώντας την αίτηση δίνοντας το ΑΦΜ τους δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Η κ. Ταρίκαγια υπέβαλε σχετικό αίτημα στο emvolio.gov.gr από τις 11 Φεβρουαρίου για να κλείσει ραντεβού χωρίς όμως να πάρει καμια απάντηση, μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου. 

Ετοιμάζεται ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν το νομοθετικό κενό που έχει προκύψει και όπως τόνιζαν στο ethnos.gr θα υπάρξει το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα, επιτρέποντας τον απρόσκοπτο εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών. Κανένας εμβολιασμός δεν θα χαθεί προσέθεταν. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν θα ξαναχρειαστεί οι συγκεκριμένοι πολίτες να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην πλατφόμα ή θα ειδοποιηθούν αυτόματα μόλις προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση στην οποία εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας. Αυτό θα εξαρτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που διαχειρίζεται την πλατφόρμα. 

Συνολικά έχουν εκδοθεί 8.000 άδειες παραμονής

Από τις συνολικά 8.000 άδειες που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος Golden Visa και μέχρι σήμερα, το 74% αυτών, ή 5.927%, αφορούν Κινέζους επενδυτές. Ακολουθούν 524 Τούρκοι επενδυτές ενώ την τριάδα συμπληρώνουν αγοραστές από την Ρωσία (322). Η υπόλοιπη κατάταξη έχει ως εξής: Λίβανος (178), Αίγυπτος (166), Ιράν (136), Ιράκ (94), Ιορδανία (66), Ουκρανία (56), Συρία (56) και λοιπές χώρες (486). 

Aνάλογο πρόβλημα υφίσταται και για επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Οι περισσότεροι από τους κατόχους «χρυσής βίζας» εγκαταστάθηκαν στη χώρα με συγγενείς πρώτου βαθμού, επομένως ο αριθμός όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλάσιος. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι πολίτες τρίτων χωρών (διπλωμάτες, φοιτητές) διαμένουν στη χώρα και δεν έχουν ΑΜΚΑ καθώς δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για αυτούς. 

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για τον περιορισμό της πανδημίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, παίρνοντας έγκαιρα τα σωστά μέτρα. Το καμάρωνα.  Μακάρι και τώρα να δοθεί λύση και να μπορέσουμε και εμείς να εμβολιαστούμε και να καταπολεμήσουμε την πανδημία» κατέληξε η κ. Ταρίκαγια.

Διαβάστε ακόμαΚικίλιας: 700.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Ανησυχία για την πίεση στο ΕΣΥ

εμβόλιοΑΜΚΑGolden VisaΚορονοϊόςχρυσή βίζα