Ελλάδα|22.02.2021 13:27

Κορονοϊός: Αποφάσεις για lockdown στην Αττική, καταστήματα και σχολεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το τι μέλλει γενέσθαι με την Αττική και τη διασπορά του κορονοϊού. Η μελέτη των δεδομένων θα φέρει στο τέλος της εβδομάδας και τις αποφάσεις για την παράταση ή όχι του σκληρού lockdown στην Αττική ή μπορεί να δοθεί ανάσα στην αγορά.

Ειδικότερα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιστημονικά δεδομένα την Τετάρτη. Την Πέμπτη σε μία πιθανή δεύτερη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown - Παγώνη: «Στον αέρα το άνοιγμα - Περιμένουμε αύξηση στις ΜΕΘ»

Το κριτήριο για παράταση ή όχι

Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική που συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, παρά το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες.

Αρκετοί  επιστήμονες της επιτροπής εκτιμούν ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα λόγω του lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική στις 11 Φεβρουαρίου και αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά οι μεταλλάξεις είναι αυτές που τρομάζουν.

Αλλωστε ο μεταλλαγμένος ιός έχει ταχύτερη μετάδοση και η διασπορά του μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ωστόσο επειδή οι ΜΕΘ εξακολουθούν να δέχονται πίεση θεωρείται πιθανό να δοθεί παράταση στο lockdown άλλη μία εβδομάδα. Παρότι γίνονται προσπάθειες για συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής ώστε να παραχωρήσουν έναντι αμοιβής κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid, η ανησυχία δεν κάμπτεται.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η τελική συμφωνία υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να κλείσει σήμερα ή αύριο οπότε και αναμένεται να γίνει το οριστικό ραντεβού, ώστε να δοθούν απλές κλίνες για covid από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με covid και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Μέχρι στιγμής υπάρχει διαφωνία ως προς τις αμοιβές, λένε πηγές του ethnos.gr, καθώς η επιχειρηματολογία των ιδιωτικών κλινικών είναι πως μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας είναι covid free, ενώ μετά από μία πιθανή συμφωνία η εικόνα αυτή θα αλλάξει και θα επιβαρυνθούν οι ιδιωτικές δομές.

Βέβαια στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και η κατάσταση στην Αττική ξεφύγει, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, παρότι η κυβέρνηση πιέζεται να ανοίξει τα καταστήματα την 1η Μαρτίου λόγω των οικονομικών προβλημάτων των επιχειρήσεων, είναι άγνωστο εάν αυτή τη φορά θα διαφοροποιηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών. Εισηγήσεις που θα γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα μελετηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα και θα ανακοινωθούν επισήμως από τον Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σε αυτή τη φάση του lockdown η κυβέρνηση πιέζεται περισσότερο για το λιανεμπόριο παρά για τα σχολεία. Εξάλλου οι διαμαρτυρίες όλων των κλάδων του λιανεμπορίου είναι ασφυκτικές προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και οι οικονομικές δυσκολίες στα κρατικά ταμεία καθιστούν σχεδόν επιβεβλημένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Ωστόσο εάν αποφασισθεί να δοθεί ανάσα στην αγορά, αυτό θα είναι με τη μέθοδο του click away ή με το click in shop, αλλά με αυστηρούς ελέγχους στον αριθμό των ατόμων που θα εισέρχονται στα καταστήματα.

Όμως αξιοσημείωτο είναι πως στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση, είναι να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα να ανοίξουν αλλά με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Σενάριο που προς ώρας δεν φαίνεται εφικτό καθώς οι ειδικοί στις περιπτώσεις αυτές εκτιμούν ότι υπάρχει αύξηση της κινητικότητας που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και σε αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί είναι αυτοί που θεωρούν πως πρέπει να ανοίξουν άμεσα ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στη δια ζώσης μάθηση, έστω κι αν η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θα προτιμούσε το λιανεμπόριο από την εκπαίδευση ως πρώτο βήμα ανοίγματος.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown - Γώγος: Ίσως ανοίξουν τα καταστήματα 1 Μαρτίου, προβληματισμός για σχολεία

σχολείαΑττικήκαταστήματαΚορονοϊόςlockdown