Ελλάδα|29.10.2018 09:21

Μετακινήθηκε τρία εκατοστά η Ζάκυνθος από τον σεισμό

Newsroom

Όχι μόνο ταρακουνήθηκε αλλά, όπως δείχνουν και τα επιστημονικά δεδομένα, η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τρία εκατοστά από τη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιο Γκανά, τη μετατόπιση καταγράφουν και οι επιστημονικές παρατηρήσεις των δορυφορικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί αφού, μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν σημειωθεί περίπου 150 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  

Αν και τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν 2 ρήγματα, σύμφωνα με τον κ. Γκανά και τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα προκάλεσε την σεισμική δόνηση. Με το εστιακό βάθος του σεισμού να εντοπίζεται σε βάθος μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, ο σεισμός κατατάσσεται στους «επιφανειακούς». Το επίκεντρο του ήταν σε θαλάσσια περιοχή, 50 χιλιόμετρα ΝΔ από το λιμνάνι της Ζακύνθου. 

σεισμός Ζάκυνθος