Ελλάδα|01.03.2021 21:51

Θεοδωρίδου - Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανή αναθεώρηση για χορήγηση σε άνω των 65

Newsroom

Aνοιχτό το ενδεχόμενο το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό να χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών άφησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Η κυρία Θεοδωρίδου, ειδικότερα, μίλησε για επικαιροποίηση των συστάσεων όσον αφορά το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ειδικότερα πως ύστερα από σχετική μελέτη που έγινε προέκυψαν επαρκή δεδομένα που επιτρέπουν τη χορήγησή του και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 553 κρούσματα σε Αττική, 111 σε Θεσσαλονίκη, η κατανομή

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν στους πολίτες μέχρι 65 ετών, αφού η χώρα μας ακολουθούσε το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που δεν το χορηγούσαν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. 

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο εμβόλιο Johnson & Johnson  το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. «Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια», είπε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν. Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι, 1.176 κρούσματα

Μαρία ΘεοδωρίδουAstraZenecaΚορονοϊόςεμβόλιο