Ελλάδα|04.03.2021 10:11

SMS στο 13033: Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης

Newsroom

Νέα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα lockdown ισχύουν από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων που πιέζουν ασφυκτικά το ΕΣΥ. Ανάμεσα στα νέα σκληρότερα μέτρα περιλαμβάνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων με SMS στο 13033. Συγκεκριμένα αλλάζει ο τρόπος χρήσης των παρακάτω κωδικών.

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Διαβάστε ακόμα: Κλειστά σχολεία στις περιοχές με «βαθύ κόκκινο» - Τα μέτρα στις κόκκινες περιφέρειες

Απαγόρευση κυκλοφορίας 

Παράλληλα αλλάζει από την Πέμπτη η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).  Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19:00 έως τις 5:00. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) ισχύει από τις 21:00 έως τις 5:00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινάει από τις 19:00 και για Αθήνα Θεσσαλονίκη. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 έως τις 5:00.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 16 Μαρτίου στις 6:00 ενώ εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα, τα μέτρα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας θα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου και όχι της Πέμπτης όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε ακόμαLockdown: Σε ισχύ τα νέα μέτρα - Οι αλλαγές για μετακινήσεις και sms στο 13033

νέα μέτραΚορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίαςSMS 13033lockdownμετακινήσεις