Ελλάδα|05.03.2021 12:37

Σεισμός στην Ελασσόνα: Τουλάχιστον 20 μετασεισμοί - Ξάγρυπνοι οι κάτοικοι

Newsroom

Περισσότεροι από 20 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μετά τον τελευταίο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ελασσόνα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους και διαμένουν σε ξενοδοχεία αλλά και σκηνές που έχουν στηθεί σε γήπεδα. Μερικοί κάτοικοι, μάλιστα, προτίμησαν να περάσουν τη νύχτα και μέσα στα αυτοκίνητά τους για να προστατευτούν από το κρύο.

Τόσο ο σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά και ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή, καθώς κτίρια έχουν καταρρεύσει ενώ πολλά σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Παράλληλα μεγάλος παραμένει και ο φόβος στους κατοίκους οι οποίοι αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμα μία νύχτα έξω από τα σπίτια τους. 

Διαβάστε επίσηςΣεισμός στην Ελασσόνα: Δεκάδες οι μετασεισμοί - Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο με σεισμόπληκτους

Επειτα από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ελασσόνα το βράδυ της Τετάρτης, κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί για λίγη ώρα το ξενοδοχείο «Ληθαίον» των Τρικάλων, το οποίοι φιλοξενεί σεισμόπληκτους από το το χωριό Δαμάσι. Σύμφωνα με το trikalavoice, η εκκένωση του ξενοδοχείου έγινε προληπτικά με τη βοήθεια ειδικής ομάδας διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη. Παρούσα η αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Τρικάλων, η οποία όπως σημείωσε «κάνουμε κάθε τι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια στους φιλοξενούμενούς μας. Εκτός από το φαγητό και το νερό, τους εξασφαλίζουμε φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο και ό,τι άλλο έχουν πραγματικά ανάγκη». Αργότερα το βράδυ, όταν οι μετασεισμοί κόπασαν οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στα δωμάτιά του ξενοδοχείου τους.

Αποκολλήθηκε βράχος στα Μετέωρα

Το «χτύπημα των Ρίχτερ» είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθεί ένας μεγάλος βράχος στα Μετέωρα. Σύμφωνα με το tameteora.gr, ο βράχος αποκολλήθηκε από την περιοχή της Μικρής Αϊάς μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και έπεσε σε απόσταση λίγων μέτρων από σπίτια, αλλά και από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Περιοχές χωρίς ρεύμα από τον ισχυρό μετασεισμό

Από τον ισχυρό σεισμό χωρίς ρεύμα έμειναν οι κάτοικοι σε αρκετά χωριά της περιοχής. Συγκεκριμένα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, έμειναν στο σκοτάδι καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στα χωριά μεταφέρθηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο προσέφερε κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στους κατοίκους.

Εμπόδιο ο κορονοϊός

Εν τω μεταξύ ανησυχία υπάρχει και για πιθανή διασπορά του κορονοϊού στις περιοχές που οι πολίτες αναγκάζονται να μένουν εκτός των σπιτιών τους. Η μη τήρηση των μέτρων αλλά και ο συγχρωτισμός των πολιτών σε ανοιχτούς μεν χώρους μεν αλλά με μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε συγκεκριμένους χώρους. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, γίνονται καθημερινά δεκάδες rapid test στους κατοίκους προκειμένου να προβλεφθεί η διασπορά. 

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,3 χιλιομέτρων, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ανήσυχοι μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Διαβάστε επίσης: Διευθυντής σχολείου στον Τύρναβο: Πώς σώσαμε τους μαθητές από τον σεισμό της Ελασσόνας

ΕλασσόναΘεσσαλίαΛάρισαμετασεισμοίσεισμός