Ελλάδα|07.03.2021 12:18

Σεισμός στην Ελασσόνα - Γιατροί του Κόσμου: Δύσκολη η κατάσταση με τους ηλικιωμένους

Κώστας Ασημακόπουλος

Φοβισμένοι ηλικιωμένοι που είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν, μάτια δακρυσμένα και απόγνωση για το «αύριο» συνάντησαν στα χωριά της Ελασσόνας τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου την επομένη των «δίδυμων» σεισμών των 6 Ρίχτερ. Αποστολή 9 γιατρών επιχειρεί σήμερα για δεύτερη ημέρα στα ορεινά χωριά που έχουν πάθει και τις μεγαλύτερες ζημιές.

Καταυλισμός με σκηνές στο γήπεδο / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Τα τοπικά γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς, ενώ από αύριο Δευτέρα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας θα δημιουργηθούν οικίσκοι με ειδικά κοντέινερ και τροχόσπιτα.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Ελασσόνα: Νεκρός ο 84χρονος που απεγκλωβίστηκε στο Μεσοχώρι

Δεκάδες τροχόσπιτα έχουν μεταφερθεί στα ορεινά χωριά της Ελασσόνας / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Φοβισμένοι οι ηλικιωμένοι

Ομως για τους ηλικιωμένους η κατάσταση είναι δύσκολη. Φοβισμένοι από τις δυνατές δονήσεις, είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε μία στιγμή.

Μισογκρεμισμένο σπίτι στο Δαμάσι της Ελασσόνας / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Μπορεί και να μη ζουν...

Ξέρουν πως ακόμα και να τους φτιάξουν τα σπίτια τους καινούργια θα χρειαστεί χρόνος και οι ίδιοι λένε πως «μπορεί να μη βρίσκονται στη ζωή».

Σκηνή για ασθενείς με covid-19 / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη

Εκτός από ιατροφαρμακευτική υποστήριξη χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη, μία συντροφιά, δύο λόγια παρηγοριάς και εμψύχωσης για να μη νιώθουν μόνοι τους στα δύσκολα.

Φοβισμένη και τρομαγμένη η 86χρονη κυρά Βασιλική έχει κουλουριαστεί στο κρεβάτι της / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Το 35% των σπιτιών είναι ακατάλληλο

Ο καιρός δε βοηθάει. Από το βράδυ του Σαββάτου το θερμόμετρο στο Δαμάσι και στα γύρω χωριά έπεσε στους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ για σήμερα Κυριακή προβλέπεται και χιονόνερο. Τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και περίπου σε ποσοστό 35% είναι πλέον ακατάλληλα για κατοίκηση.

«Τι θα γίνουμε παιδί μου; Πως θα ζήσουμε στο δρόμο χωρίς σπίτι;», είναι τα μόνιμα ερωτήματα των ηλικιωμένων προς τους γιατρούς που τους επισκέφθηκαν.

Γκρεμισμένο σπίτι στο Δαμάσι / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

Δεν συγκρίνεται...

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θυμούνται ακόμα και τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σαν το σημερινό κακό που βρέθηκαν και χωρίς σπίτι δε συγκρίνεται.

Γκρεμισμένο σπίτι στο Δαμάσι / Φωτογραφία Γιατροί του Κόσμου

«Αυτές τις ώρες προέχει η ιατρική παρακολούθηση των ηλικιωμένων. Παραδώσαμε σκηνές κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, υπνόσακους και περιποιηθήκαμε τους χρονίως πάσχοντες. Είναι μεγάλη η συγκίνηση τους αλλά η παρουσία μας τους δίνει κουράγιο και τους καθησυχάζει», λέει στο ethhos.gr η γιατρός Αθηνά Γρέκα μέλος των Γιατρών του Κόσμου.

Η αποστολή ξεκίνησε από την Αθήνα και το πρωί του Σαββάτου πήρε το δρόμο για το Δαμάσι και από εκεί για Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Βλαχογιάννη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση. Είναι τα ορεινά χωριά του Δήμου Ποταμιάς Ελασσόνας που έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ζημιές.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Έχουν πέσει γεφύρια και για να διασχίσουμε τα χωριά χρειάστηκε να κουβαλήσουμε εξοπλισμό ακόμα με τα πόδια», πρόσθεσε η Αθηνά Γρέκα η οποία σήμερα μαζί με τους υπολοίπους συναδέλφους της θα συνεχίσουν την υποστήριξη και σε άλλα χωριά των περιοχών που έχουν πληγεί.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Ελασσόνα: 40 εκατοστά καθίζηση από τα 6 Ρίχτερ - Τι λέει ο Λέκκας

ΕλασσόναΑθηνά ΓρέκαΓιατροί του Κόσμουσεισμός