Ελλάδα|29.10.2018 11:28

Πρώην πρόεδρος «Ομόνοιας»: Πατριώτης, όχι εξτρεμιστής ο Κατσίφας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως άνθρωπο με υπερβολική αγάπη για την Ελλάδα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξτρεμιστικό στοιχείο και δεν ανήκει σε καμία ακραία οργάνωση, χαρακτήρισε τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος γνώριζε καλά τον εκλιπόντα και μάλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα τον είχε υπάλληλο σε οικοδομή που κατασκεύαζε στους Βουλιαράτες.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήρθε πριν από από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, επειδή στους Βουλιαράτες δεν ήταν εύκολο να βρει δουλειά ως σιδεράς. Επισκεπτόταν, ωστόσο, συχνά τον τόπο καταγωγής του κυρίως τα καλοκαίρια και πάντοτε βρισκόταν εκεί στις εθνικές γιορτές. Ήταν διαζευγμένος και είχε ένα κοριτσάκι, ενώ το τελευταίο διάστημα βρισκόταν κοντά στο να επανασυνδεθεί και πάλι με την πρώην σύζυγό του, η οποία μένει στην Κρήτη.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Παππάς, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πάντοτε έτρεχε πρώτος να βοηθήσει στη διοργάνωση εκδηλώσεων για ελληνικές εθνικές επετείους στον τόπο καταγωγής του, τους Βουλιαράτες. Ήταν αυτός που τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια αναλάμβανε να σημαιοστολίσει το χωριό του, ενώ μόνο φέτος είχε τοποθετήσει περίπου εκατό σημαίες σε διάφορα σημεία των Βουλιαρατών, στους οποίους είχε επιστρέψει πριν από περίπου μία εβδομάδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

H αρχή του τέλους

Μία από τις σημαίες αυτές, η οποία ήταν μεγάλη σε μέγεθος, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας τοποθέτησε στο μνημείο για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που μαρτύρησαν κατά τη διακυβέρνηση του Χότζα στην Αλβανία. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Γύρω στις 10:00 το πρωί της Κυριακής ο 35χρονος αντιλήφθηκε ότι η σημαία έλειπε από το σημείο που την είχε βάλει, ενώ δίπλα σε αυτό βρίσκονταν Αλβανοί αστυνομικοί. Ο Λεωνίδας Παππάς, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε στο ethnos.gr ότι ο εκλιπών πλησίασε τους αστυνομικούς και τους ζήτησε σε έντονο ύφος το λόγο που η σημαία δε βρισκόταν στη θέση της. Ακολούθησε λεκτικός διαπληκτισμός και σε κάποια στιγμή Αλβανός αστυνομικός του έδειξε το όπλο του, λέγοντάς του «φύγε, γιατί αλλιώς κοίταξε, τι σε περιμένει».

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας θόλωσε, πήγε στο σπίτι του και μετά από λίγο γύρισε κρατώντας ένα καλάσνικοφ. Άρχισε να πυροβολεί στο αέρα και οι Αλβανοί αστυνομικοί έτρεξαν πανικόβλητοι να σωθούν. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν ο Κωνσταντίνος ήθελε να σκοτώσει, θα το έκανε. Όταν άρχισε να πυροβολεί, βρισκόταν σε απόσταση τριών – τεσσάρων μέτρων από τους αστυνομικούς. Προτίμησε να πυροβολήσει στον αέρα ως αντίδραση στην απειλή των Αλβανών αστυνομικών. Προσωπικά δεν περίμενα να οπλοφορεί και ούτε να φτάσει στο σημείο αυτό», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας» τονίζει κατηγορηματικά ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί, αν ήθελαν να τον συλλάβουν, θα το είχαν καταφέρει. «Ξέρω πολύ καλά το μέρος. Το είχαν περικυκλωμένο και ήταν αδύνατο να διαφύγει της σύλληψης. Έπρεπε να έχουν υπομονή και να περιμένουν να παραδοθεί. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο εκδοχές για τα αίτια του θανάτου του με βάση τα στοιχεία που συνέλεξα. Ή οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν, μόλις τον εντόπισαν και στη συνέχεια έριχναν για μισή ώρα πυροβολισμούς, ώστε να φανεί ως εμπλοκή ή, κάτι που δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο, ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να παραδοθεί, έγινε εμπλοκή και μόλις του τελείωσαν οι σφαίρες, σηκώθηκε πάνω με παρατεταμένο το όπλο, φωνάζοντας ''ζήτω η Ελλάδα'' και άλλα πατριωτικά συνθήματα και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν. Σε αυτήν την περίπτωση επέλεξε ο ίδιος να δώσει τέρμα στη ζωή του», σημείωσε ο Λεωνίδας Παππάς.

Η μάνα δεν ήξερε

Ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας» το βράδυ της Κυριακής βρισκόταν στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, τη στιγμή που η μάνα του εκλιπόντα έμαθε για το περιστατικό. «Η μάνα του δεν ήξερε για το θάνατό του. Της είχαν πει ότι τον έχουν συλλάβει. Έμαθε το τραγικό γεγονός αργά το βράδυ. Δεν μπορούσε να το πιστέψει. Η ίδια μου κατήγγειλε ότι το μεσημέρι Αλβανοί αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του Κωνσταντίνου με άγριες διαθέσεις. Έκαναν όλο το σπίτι άνω-κάτω. Δεν πρέπει να μείνουμε στην οδύνη, αλλά το περιστατικό να αποτελέσει την αφορμή για να δει η ελληνική κυβέρνηση ως πρωτεύον το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Για εκτέλεση κάνει λόγο η «Ομόνοια»

Για εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, παρέβλεψαν κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου και οδηγήθηκαν στην εκτέλεσή του.

Η ανακοίνωση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» είναι η εξής:

«Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.

»Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.

»Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο  ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.

»Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά  απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.

»Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.

Κωνσταντίνος Κατσίφας