Ελλάδα|10.03.2021 03:30

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια, τραυματίες και μια νύχτα όπως στα Εξάρχεια

Newsroom

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες -ο ένας από την ομάδα ΔΡΑΣΗ σοβαρά στο κεφάλι- κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη με αφορμή τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της πόλης. Ήταν μια νύχτα που θύμισε Εξάρχεια, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στους νέους τονίζοντας ότι η «τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά». ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα ΑλλαγήςΜέΡΑ25 και ΚΚΕ καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τη βία και τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Ο αστυνομικός, περνούσε με μοτοσικλέτα από παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού όπου δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ένα ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. 

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Βίντεο ντοκουμέντο με αστυνομικούς να εγκλωβίζονται

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πορεία που έγινε στην Νέα Σμύρνη ενάντια στην αστυνομική βία, όταν μερικές δεκάδες άτομα προσέγγισαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής φεύγοντας από το κύριο σώμα της πορείας και το «πολιορκησαν» με ρίψη μολότοφ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα. Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν.

Copyright: ethnos.gr
Copyright: Intime
Copyright: ethnos.gr

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την πορεία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες».

10 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ

Άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ για πολλές ώρες γινόταν «κλεφτοπόλεμος» με τους αστυνομικούς. Αργά το βράδυ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 10 συλλήψεις κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, ενώ στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα.

Σε βίντεο - ντοκουμέντο του ethnos.gr καταγράφεται η στιγμή που αστυνομικοί με μηχανές εγκλωβίζονται μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών στη Νέα Σμύρνη.

Στο βίντεο φαίνεται ομάδα αστυνομικών με μοτοσυκλέτες που εγκλωβίζονται ανάμεσα στους διαδηλωτές και στη συνέχεια δέχονται επίθεση. Στο σημείο αυτό τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα προκειμένου να προσεγγίσει στο σημείο το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει.

T

Μητσοτάκης για τα επεισόδια σε Νέα Σμύρνη: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» δήλωσε μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.  Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ στις πράξεις βίας

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, αλλά και την επίθεση ανεγκέφαλων κατά του αστυνομικού. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Κίνημα Αλλαγής: Να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε «όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας». Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

«Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα. Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται».

ΜέΡΑ25: Όποιος σπέρνει θύελλες θερίζει καταιγίδες

To ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον πρωθυπουργό, ότι η «ατυχής» έμπνευσή του «να υπενθυμίσει ότι το βράδυ των εκλογών υποσχέθηκε να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων, υπογράμμισε με τον πιο ειρωνικό τρόπο πως έχει αποτύχει και στα τρία». Προσθέτει ότι «καμία ενότητα, καμία ασφάλεια και καμία ευημερία δεν μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες κύριε Μητσοτάκη» και συνεχίζει:

«Είστε ο πρωθυπουργός μιας μοιραίας παρασιτικής κυβέρνησης που επιλέγει να διχάσει τους πολίτες εξαπολύοντας Χρυσοχοΐδειο Αστυνομοκρατία και μετά τολμάτε να βγάζετε και διάγγελμα εναντίον της διχόνοιας. Όποιος σπέρνει θύελλες όμως, θερίζει καταιγίδες κ. Μητσοτάκη».

ΚΚΕ: Απαράδεκτος ο τραυματισμός αστυνομικού - Δεν αθωώνει την κυβέρνηση

Tο ΚΚΕ τόνισε πως «ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού δεν αθωώνει την κυβέρνηση». ζήτησε από την πλευρά του «όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας». Τέλος το ΚΚΕ τόνισε πως «ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού δεν αθωώνει την κυβέρνηση».

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα σημερινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

«Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Video με τα επεισόδια από drone της ΕΛ.ΑΣ

επεισόδιαΝέα Σμύρνηαστυνομίατραυματίες