Ελλάδα|10.03.2021 19:20

«Πολεμική» ανταπόκριση από Νέα Σμύρνη: Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε νεκρό

Κώστας Ασημακόπουλος

«Η ασυγκράτητη οργή είναι πολλές φορές περισσότερο επιζήμια από το αδίκημα που την προκάλεσε», έγραφε πριν 2.000 χρόνια ο Λεύκιος Σενέκας αλλά από τότε μέχρι και σήμερα ελάχιστοι έχουν υιοθετήσει τα λόγια του. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρέθηκα στο συλλαλητήριο των κατοίκων της Νέας Σμύρνης ως διαμαρτυρία για την αστυνομική βία και τον ξυλοδαρμό του 29χρονου φοιτητή από αστυνομικό την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Από παντού συνέρρεε κόσμος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Υπολόγισα πάνω από 6.000 κόσμου. Το ΠΑΜΕ είχε δυναμική παρουσία και μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, όπου καταδικαζόταν η «αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης σε πανδημία και οικονομία» αλλά κυρίως «η αστυνομική βία που ασκεί η κυβέρνηση για να διατηρείται στην εξουσία». Μετά τις ομιλίες, το ΠΑΜΕ αποχώρησε και ο κόσμος παρέμενε στην πλατεία σα να περίμενε ένα θαύμα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε διαρκώς και δύο τρία drone κατέγραφαν εικόνες από την πλατεία. Τα ηχεία έπαιζαν μουσική ραπ, θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές όταν η ζωή κυλούσε ομαλά και ακούγονταν οι μουσικές από τα μπαράκια…

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Μπαράζ βίας αστυνομικών μετά την επίθεση σε συνάδελφό τους

Ο θυμός περίσσευε...

Γύρω στις 19:00 ξεκίνησε πορεία προς την Ελευθερίου Βενιζέλου με συνθήματα κυρίως κατά της Αστυνομίας. Κανείς στο πλήθος δεν είχε διακριτικά. Πολύς ο κόσμος, μεταξύ αυτών και άτομα κάθε ηλικίας που ακολουθούσαν σιωπηρά από τα πεζοδρόμια ενώ από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών άπαντες τραβούσαν βίντεο. Η ειρηνική πορεία έστριψε στην οδό Εφέσου και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών κινήθηκε προς την Λεωφόρο Συγγρού.

«Διονύση γιατί σπάνε τα πεζοδρόμια;»

Άφησα την πορεία και κινήθηκα μέσω της οδού Κωνσταντινουπόλεως προς την οδό Αγίας Φωτεινής και την πλατεία Εστίας. Στο δρόμο ορισμένοι πετούσαν στη μέση του δρόμου τους κάδους των σκουπιδιών. Άλλοι έσπαγαν τα πεζοδρόμια, προκαλώντας έναν υπόκωφο θόρυβο προάγγελο των όσων θα ακολουθούσαν. Μία ηλικιωμένη κυρία ρώτησε τον σύντροφό της τη στιγμή που έβγαιναν από το πάρκο της Νέας Σμύρνης: «Διονύση, γιατί σπάνε τα πεζοδρόμια;». Ο κ. Διονύσης είτε από άγνοια είτε από συναίσθηση των όσων θα ακολουθούσαν, την πήρε αγκαζέ και χάθηκαν γρήγορα... 

Ξεκίνησαν τα επεισόδια

Λίγο μετά τις 19:30 σχεδόν ταυτόχρονα ξεκινούν επεισόδια επί της Λεωφόρου Συγγρού, αλλά και στη συμβολή της Νικολάου Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής και πολύ πιο μακριά από το σημείο που ήταν η κεφαλή της ειρηνικής πορείας των κατοίκων αλλά και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών. Σαστισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής τρέχουν στα στενά, άλλοι για να γλιτώσουν, άλλοι για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητά τους ενώ στα κλειστά καταστήματα οι ιδιοκτήτες ζούσαν τον απόλυτο τρόμο.

Μολότοφ και κρότου λάμψης

Εξαγριωμένοι κουκουλοφόροι εκδηλώνουν τις προθέσεις τους. Περνούν από μπροστά μας και τρέχουν προς τη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής. Πέφτουν μολότοφ, φωτοβολίδες, κρατούν μπετόβεργες, στυλιάρια και μικρά «λατάκια». Η αστυνομία απαντά με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κάνει χρήση δακρυγόνων. Οι κουκουλοφόροι δείχνουν αποφασισμένοι. Είναι ξεκάθαρο πως επιδιώκουν τη βίαιη σύγκρουση. Επιχειρηματίας που μαζί με την οικογένειά του και τους υπαλλήλους κάθονταν με αγωνία μπροστά από τον πρόσοψη του καταστήματος κάνει τον σταυρό του. Μακαρίζει την... τύχη του που οι κουκουλοφόροι δεν ξεσπούν στα καταστήματα και εκτιμά πως στόχος τους είναι να γίνει επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης στη Νικολάου Πλαστήρα 99.

Η μεγάλη τρέλα της ομάδας ΔΡΑΣΗ

Οι μάχες φουντώνουν. Οσοι βρίσκονται στα μετόπισθεν όσων μετέχουν στα επεισόδια φωνάζουν «έρχονται από πίσω» «μας κυκλώνουν». Πράγματι… Περίπου δέκα παπάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ μπαίνουν ανάποδα από την Κωνσταντινουπόλεως κατεβαίνουν επίσης ανάποδα την Αγίας Φωτεινής και κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς τον ανισόπεδο κόμβο της Συγγρού, όπου βρίσκεται η «καρδιά» των σκληροπυρηνικών που ήδη συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στη Συγγρού αλλά και εντός της ανισόπεδης γ΄ εισόδου της Νέας Σμύρνης.

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Στη ΓΑΔΑ ο «σπρίντερ» που έριξε τον αστυνομικό - Το προφίλ του

Ηταν μεγάλη τρέλα

«Αυτό είναι τρέλα», σκέφτομαι αυθόρμητα. Δεν ξέρω εάν έγινε από άγνοια των αστυνομικών, από υπερεκτίμηση των δυνάμεών τους ή ήταν επιχειρησιακή κίνηση αντιπερισπασμού για να διαλυθεί το μέτωπο των σκληροπυρηνικών κουκουλοφόρων που φέρονταν να είχαν κύριο στόχο το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης. Ο,τι και να ήταν, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ηταν αδύνατον να περάσουν οι αστυνομικοί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χωρίς να υπάρξουν απώλειες...

Με σπριντ πρόλαβαν την ομάδα ΔΡΑΣΗ

Τραβάω βίντεο με μεγάλο ρίσκο. Κάποιος μου φωνάζει «κόφτο ρε». Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το οργανωμένο πλήθος πετά πέτρες, καδρόνια, λοστούς και μπετόβεργες και ό,τι άλλο βρίσκει μπροστά του. Οι αστυνομικοί εγκλωβίζονται. Το τελευταίο πλήρωμα της ομάδας ΔΡΑΣΗ το προλαβαίνει ένας διαδηλωτής που κάνει σπριντ. Ανατρέπει το τελευταίο παπάκι των αστυνομκών. Σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας δέχονται αντικείμενα αλλά γλιτώνουν. Δεν έχει την ίδια τύχη και ο 27χρονος που είναι συνεπιβάτης στο τελευταίο μηχανάκι. Πέφτει κάτω από τα χτυπήματα.Τρέχουν και άλλοι πάνω από τον αστυνομικό. Τον χτυπούν ανελέητα. Για αρκετά λεπτά ο 27χρονος αστυνομικός μένει μόνος και αβοήθητος. Εγκλωβίζεται με τα γνωστά αποτελέσματα. Περίπου 2,5 λεπτά μετά ακολουθεί μεγάλη αντεπίθεση της αστυνομίας για ανακατάληψη του σημείου, διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες πληρώματα της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αν αργούσαν έστω και ένα λεπτό ίσως να ήταν μοιραίο για τον τραυματισμένο συνάδελφό τους.

Δείτε το βίντεο...

Βίαιη αντεπίθεση

Η είδηση πως έχει τραυματιστεί σοβαρά αστυνομικός κινείται με ταχύτητα φωτός μέσω κραυγών και των social media.Πολλοί που από τους ταραξίες φεύγουν γρήγορα από το σημείο. Η αστυνομία εξαπολύει με σφοδρότητα μεγάλη αντεπίθεση σε όλη τη Νέα Σμύρνη. Με μεγάλες ταχύτητες τα πληρώματα της ΔΡΑΣΗ κινούνται μέσα στα στενά και κυνηγούν τους ταραξίες. Φωνάζουν, είναι θυμωμένοι στην είδηση σοβαρού τραυματισμού συναδέλφου τους. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης πέφτουν και πάλι στην πλατεία Εστίας αλλά και στα γύρω στενά. Η κατάσταση για 20 λεπτά είναι εκτός ελέγχου. Κυριολεκτικά από θαύμα δεν θρηνούμε θύματα σήμερα.

«Φύγετε από τη Νέα Σμύρνη»

Στην Πλατεία Πολυτεχνείου κουκουλοφόροι που υποχωρούν σπάνε ζαρντινιέρες και ανατρέπουν κάδους σκουπιδιών. Κάτοικοι από τα μπαλκόνια αντιδρούν. Τους φωνάζουν να «φύγουν από τη Νέα Σμύρνη». Ακολουθούν έντονες λογομαχίες των κατοίκων με τους ταραξίες, ενώ το κυνηγητό συνεχίζεται στα γύρω στενά. Διμοιρίες ΜΑΤ ανεβαίνουν την Αγίας Φωτεινής. Απωθούν βίαια όποιον βρίσκεται επί του δρόμου.

Στο τέλος κερδίζει ο κορονοϊός

Η Αγίας Φωτεινής, η Χρυσοστόμου Σμύρνης θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Πέτρες παντού, κάδοι καίγονται, σκουπίδια έχουν σκορπιστεί παντού. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ακούγονται οι τελευταίες ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Σε λίγο ξεκινάει το απαγορευτικό κυκλοφορίας. Ο κορονοϊός επιβάλει και πάλι τους κανόνες του στην πλατεία.

Διαβάστε επίσηςΠρόεδρος αστυνομικών Σερρών: Ήθελαν νεκρό - Ποιος είναι ο Αγγελος που τραυματίστηκε στη Νέα Σμύρνη

κουκουλοφόροιτραυματίας αστυνομικόςαστυνομίαεπεισόδιαΝέα Σμύρνη