Ελλάδα|11.03.2021 22:46

Θεμιστοκλέους: Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες

Newsroom

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και όλες τι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ANT1 και σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική διαδικασία, σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός έχει τελειώσει για 830.000 πολίτες». Όπως είπε, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις, μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες πολύ αυξημένου κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: Κεραμέως για σχολεία: Καμία απόφαση για το άνοιγμά τους

Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια, είπε, θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών. Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το εάν το καλοκαίρι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική ανοσία απέναντι στον κορονοϊό, ο ίδιος εκτίμησε, άλλωστε, ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, θα έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Τι απαντά για το εμβόλιο Sputnik V

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ερωτηθείς γιατί δεν εξετάζει η Ελλάδα την περίπτωση να προμηθευτεί και το ρωσικό εμβόλιο, δεδομένων των ενθαρρυντικών τελευταίων ευρημάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρέπει να δώσει, πρώτα, την έγκρισή του για οποιοδήποτε εμβόλιο και επομένως, η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή γραμμή, περιμένει την έγκρισή του.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που έλαβε το «ok» του EMA, ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται να αυξήσει τον ρυθμό εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που φαίνεται να είναι πιο εύκολο στη διαχείρισή του. 

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, με μια σειρά από χώρες να αναστέλλουν τη χορήγησή του, έπειτα από περιστατικά πήξης του αίματος, ο κ. Θεμιστοκλέους παρέπεμψε στη σύσταση του EMA για συνέχιση των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Μεγάλη η διασπορά στις μεταλλάξεις - Πού βρέθηκαν τα 373 κρούσματα

Sputnik VεμβολιασμοίΜάριος ΘεμιστοκλέουςεμβόλιαΚορονοϊός