Ελλάδα|12.03.2021 12:08

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή με εξηγήσεις Κοτανίδου και εν τέλει κλίμα συναίνεσης

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»,Αναστασία Κοτανίδου, να δίνει εξηγήσεις στους συναδέλφους της για τις δηλώσεις της που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η Αναστασία Κοτανίδου είπε χαρακτηριστικά «oι δηλώσεις μου παραφράστηκαν», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική. Αν και το κλίμα στην επιτροπή ήταν στην αρχή της συνεδρίασης περίεργο, τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής δέχτηκαν τις εξηγήσεις της και θεωρούν το θέμα λήξαν. «Προχωράμε ενωμένοι» τόνισαν. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον Σωτήρη Τσιόδρα να παρουσιάζει τα δεδομένα της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα προκειμένου η επιτροπή στη συνέχεια να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. 

Διαβάστε επίσης: Lockdown και Καθαρά Δευτέρα: Οι αποφάσεις της Επιτροπής υπό τη σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου

Η τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στη διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», εμφανίστηκε να δηλώνει ότι η Επιτροπή «έχει χάσει το δρόμο της» και «η κούραση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις». Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Η παρέμβαση της Αναστασίας Κοτανίδου στο 01:37:34

Βασιλακόπουλος για Κοτανίδου: Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις

Στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κ. Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Αν είχαμε χάσει τη μπάλα θα είχαμε γίνει Πορτογαλία

Υπάρχει μια μεγάλη πίεση να ακυρωθεί η προσπάθεια και όσα έχουν επιτευχθεί απέναντι στον κορονοϊό μέσω διάφορων ενεργειών, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου. Η τελευταία δήλωσε ότι πολλές φορές στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων έχουν οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις για την πανδημία. Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN «αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία». «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες» προσέθεσε σε δραματικούς τόνους.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και τις δηλώσεις της κ. Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις. «Πολλά από αυτά που ακούμε είναι αναμενόμενα, καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση της πανδημίας. Το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο καθηγητής, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν θερμός υποστηρικτής του αυστηρού lockdown τον Μάρτιο, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφαρμόσιμο αυτή τη χρονική στιγμή.

«Η επιδημία θα κρατήσει καιρό, το εργαλείο είναι οι εμβολιασμοί αλλά δεν φτάνει. Τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και είναι πολλαπλά τα προβλήματα του εμβολιασμού» ανέφερε ο καθηγητής αιματολογίας.

Δερμιτζάκης: Αυτή η επιτροπή κουράστηκε - Είναι ώρα να βγει μπροστά ο Τσιόδρας

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/3), σημείωσε ότι μια πολυμελής επιτροπή που αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. 

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν» είπε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.  Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30». 

Γκάγκα: Αν δε δουλεύει καλά η Επιτροπή ή τη διορθώνεις ή παραιτείσαι

Τη διαφωνία της με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην Επιτροπή από την κ. Κοτανίδου, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/3), ανέφερε ότι ναι μεν συμφωνεί με την κ. Κοτανίδου ότι δεν πρέπει να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του, ωστόσο «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».  

Αναστασία ΚοτανίδουΚορονοϊόςΘεόδωρος ΒασιλακόπουλοςΑθανάσιος Εξαδάκτυλοςlockdown