Ελλάδα|16.03.2021 23:19

Θεσμοθετείται η δυνατότητα μετατροπής συμβατικού αυτοκινήτου σε ηλεκτροκίνητο

Μαρία Λιλιοπούλου

Μία οικονομικότερη διέξοδο προς την ηλεκτροκίνηση φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Μεταφορών ανάβοντας έως το τέλος του χρόνου το πράσινο φως για την μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά.

Αν και το ζήτημα έχει αρχίσει να συζητείται εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει δοθεί έως τώρα λύση μέσω της θεσμοθέτησής του, ενώ επιπλέον η μετατροπή αν και πιο οικονομική από την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εξακολουθεί να θεωρείται ακόμα μία ακριβή υπόθεση.

Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών είναι αποφασισμένο να ...βγάλει από την παρανομία όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε μετατροπή των οχημάτων τους, καθώς ενέταξε στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για το 2021 τη θεσμοθέτηση πλαισίου για τη μετατροπή του συστήματος καύσης των συμβατικών οχημάτων σε υδρογονοκίνητα, καθώς επίσης και την κατάρτιση του νομικού πλαισίου για την προώθηση της μετατροπής των συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα.

Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης και εφαρμογών κινητικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταρτιστεί θεσμικό πλαίσιο για τον διαμοιρασμό οχημάτων (car sharing), τον συνεπιβατισμό σε οχήματα (car pooling) και τη μεταφορά με οχήματα κατά παραγγελία (car on demand).

Παράλληλα μέσα στις προβλέψεις των Σχεδίων Βιώσιμων Αστικής Κινητικότητας, τα οποία αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, έχουν ενταχθεί ρυθμίσεις για την υποδοχή της κυκλοφορίας των αυτόνομων οχημάτων και της προώθησης της αυτόματης οδήγησης.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συγκοινωνιών, στο σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια διρρευματικών συρμών που θα δρομολογηθούν στη γραμμή του μετρό προς το Αεροδρόμιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα είναι δυνατή η διεξαγωγή του δρομολογίου Πειραιάς – Αεροδρόμιο χωρίς μετεπιβίβαση ανά μία ώρα, όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία η επέκταση.

  • Προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, η οποία συζητείται εδώ και χρόνια χωρίς να έχει προχωρήσει. Σχεδιάζεται έως το τέλος της χρονιάς να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το έργο, ενώ παράλληλα θα οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

  • Προσαρμογή εταιρικών σκοπών αστικών συγκοινωνιακών φορέων, καθιέρωση διεταιρικών και εποπτικών σχέσεων μεταξύ εταιρειών και με τρίτους (π.χ. ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ), δημιουργία παρατηρητηρίου λειτουργίας μητροπολιτικών αστικών συγκοινωνιών.

  • Προκήρυξη διαγωνισμού Ανάταξη και συντήρηση (Μετρό) Εκπόνηση προγράμματος συντήρησης και ανάταξης συρμών (in house & outsourcing) και τηλεματικής-

  • Προκηρύξεις Αμαξοστάσιο Τραμ (στο Ελληνικό) και γραμμής 1 Μετρό (στον Πειραιά) Ολοκλήρωση διαδικασιών ανάθεσης της υλοποίησης των έργων αυτών Σταθμός ΚΤΕΛ Νομοθετική ρύθμιση/ Οριστικοποίηση τευχών παραχώρησης & προκήρυξη Διερεύνηση υποδομών φυσικού αερίου ΟΑΣΘ Εκπόνηση μελέτης επιχειρησιακού σχεδίου

Αναφορικά με τα έργα υποδομής, προτεραιότητα δίνεται στην ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, στην υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών για τη γραμμή 4 (Αλσος Βείκου – Γουδή).

Εκτός των συγκεκριμένων προβλέψεων, στο σχέδιο δράσης περιλαμβανονται οι στόχοι του υπουργείου για την τρέχουσα χρονιά που αφορούν στη βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές, την αναμόρφωση του μεταφορικού έργου και τη μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας, τον εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών, τη βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και της οδικής ασφάλειας.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μαζί με το στελεχιακό του δυναμικό, εργάσθηκαν κι εργάζονται στην κατεύθυνση της εμπρόθεσμης και ποιοτικής υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης που έχουμε θέσει, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της χώρας και την δημιουργία αξιόπιστων, ασφαλών και υψηλών προδιαγραφών υποδομών, αλλά και υπηρεσιών μεταφορών, σημαντικής προστιθέμενης αξίας, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνηλεκτρικό αυτοκίνητοηλεκτροκίνηση