Ελλάδα|16.03.2021 21:38

Κορονοϊός: Ωρα μηδέν στα νοσοκομεία Αττικής - Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ ελεύθερο

Newsroom

Η ώρα που όλοι απεύχονταν έφτασε για τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι στις ΜΕΘ σε όλο το λεκανοπέδιο. Μόνο το τελευταίο 24ωρο 240 άνθρωποι εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί αναγκάζονται όλο και συχνότερα να διασωληνώνουν ασθενείς σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε το 100% με τις 362 κλίνες Covid-19 να είναι κατειλημμένες ενώ οι διασωληνώσεις ασθενών εξακολουθούν να έχουν αυξητική τάση. Πλέον, γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία Covid αγωνιούν για το αν θα μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη περίθαλψη στους ασθενείς. 

Διαβάστε επίσηςΚορονοϊός: Πότε οι πολίτες θα αποφασίζουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

«Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στην Covid ΜΕΘ και στη ΜΕΘ γενική», σημειώνει στο OPEN ο Αθανάσιος Πρεκατές, διευθυντής της ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Τζάνειο, την ώρα που στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έξι ασθενείς με κορονοϊό είναι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, καθώς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας έχουν ήδη γεμίσει.

Περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στην Αττική

Η υπερβολική πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους αριθμούς. Στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ στην Αττική βρίσκονταν μέχρι και νωρίς την Τρίτη 28 ασθενείς με κορονοϊό και ακόμα 70 ασθενείς γενικής νοσηλείας.     

Οπως αποτυπώνεται και στο ρεπορτάζ του OPEN, δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που οι διασώστες του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να διακομίζουν περιστατικά με Covid-19 σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου αδειάζει κάποια κλίνη. «Οταν υπάρχει πληρότητα κατεβάζουμε τα περιστατικά από το Τζάνειο και τα μεταφέρουμε σε άλλο νοσοκομείο», σημειώνει ένας από τους διασώστες.

Σχέδιο για ένταξη και 3ης ιδιωτικής κλινικής στο ΕΣΥ

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Αττικής και η αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ επισπεύδει τις εξελίξεις, καθώς, σύμφωνα με το OPEN TV, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανό να ανακοινωθεί συμφωνία με μία 3η ιδιωτική κλινική, η οποία θα φιλοξενεί αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό. Σημειώνεται ότι στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Καθαρά Δευτέρα, συζητήθηκε η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού.

Ξεπέρασαν τους 600 οι διασωληνωμένοι - «Μαύρο» ρεκόρ για το 2021

Οι 605 ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας αποτελούν αριθμό ρεκόρ για το 2021, ενώ ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 41 ασθενείς σε σχέση με την καταμέτρηση της Δευτέρας 15 Μαρτίου (ήταν 564). Σημειώνεται ότι το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα μας είναι 622 ασθενείς και έχει καταγραφεί στις «μαύρες ημέρες» του περασμένου Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 3/12.

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Μαρτίου, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Εμβόλιο: 19 Μαρτίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για ευπαθείς ομάδες

ΚορονοϊόςδιασωληνωμένοιΑττικήΜΕΘνοσοκομεία