Ελλάδα|19.03.2021 19:51

Live streaming: Θρίλερ με τα οριστικά μέτρα - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Newsroom

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημερώνει για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργείο Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η ενημέρωση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 18:00 όπως έχει καθιερωθεί, στη συνέχεια πήρε αναβολή για τις 18:30 και τελικά έχει νέα καθυστέρηση και αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 19:00. 

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση σε Αττική, Πελοπόννησο, Ηπειρο και Ιόνιο, αλλά αυξητικές τάσεις σημειώνονται αλλού όπως στην Κρήτη. Τόνισε δε, ότι το σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένο. Ιδιαίτερη πίεση υπάρχει εκτός της Αττικής, σε νοσοκομεία στην Αχαΐα.

Ειδικά για την Αττική, η ίδια σημείωσε ότι διαφέρει σε σχέση με άλλες περιοχές, ερμηνεύοντας ότι στο λεκανοπέδιο δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα το lockdown όπως αλλού. «Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. 

Παπαευαγγέλου: Στο μέλλον γίνει εισήγηση για να ανοίξουν δραστηριότητες

«Στην επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση μέτρων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρέπεμψε για το μέλλον την ανακοίνωση για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Η καθυστέρηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν ότι πριν από τις ανακοινώσεις έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπής καθώς οι 32 επιστήμονες, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, έχουν στα χέρια τους επιδημιολογικά στοιχεία, που δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα περιθώρια χαλάρωσης. «Η κατάσταση είναι δραματική» όπως έλεγαν πηγές που γνωρίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτή η κατάσταση εξετάζεται ενδελεχώς. Οι λοιμωξιολόγοι, που βλέπουν το ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα να χτυπάει «κόκκινο» δεν φαίνεται πως ανάβουν πράσινο φως για να επιστρέψει άμεσα η οποιασδήποτε μορφής κανονικότητα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η πιθανότητα να έρθει κάποιος σε επαφή με κρούσμα -αυτή την εποχή- είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Ο ίδιος συνέστησε αποφυγή επαφών πέραν του στενού οικογενειακού κύκλου και σε κάθε περίπτωση τηρώντας όλα τα μέτρα.

Δωρεάν τεστ για όλους

Ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Άρης Σκέρτσος επισήμανε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από 3 κύματα κορονοϊού, σημειώνοντας ότι στις 27 χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα είναι στην 26η θέση όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από τα τέλη του μήνα κάθε πολίτης με τον ΑΜΚΑ του, θα μπορεί να κάνει δωρεάν τεστ για κορονοϊό στο φαρμακείο.

Διαβάστε επίσης: 64 θάνατοι, 649 διασωληνωμένοι, 2.785 κρούσματα

Δείτε live την ενημέρωση:

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του ethnos.gr που έλεγαν ότι η εισήγηση των ειδικών για την άρση μέτρων στο lockdown φαίνεται είναι αρνητική για μετακινήση από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο, ωστόσο δεν θα ισχύει ο περιορισμός για μετακίνηση εκτός δήμου με τα πόδια, σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Επίσης όπως μετέδωσε το ethnos.gr, οι εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής για τα νέα μέτρα στο lockdown ήταν οι ακόλουθες:

  • Μετακίνηση από δήμο σε δήμο χωρίς περιορισμό αποκλειστικά για πεζούς - Συνέχιση της απαγόρευσης για διαδημοτική μετακίνηση με αυτοκίνητο
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ - πεντικιούρ.  Δεν αποκλείεται να δοθεί «πράσινο» φως για άνοιγμα από το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου
  • Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
  • Λειτουργία όλων των πάρκων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ αντί στις 7 που ισχύει μέχρι τώρα

Διαβάστε επίσης: 1.281 κρούσματα σε Αττική, 302 σε Θεσσαλονίκη, η κατανομή

ΚορονοϊόςlockdownΒάνα ΠαπαευαγγέλουκρούσματαΝίκος Χαρδαλιάς