Ελλάδα|20.03.2021 22:25

Νοσοκομεία: «Καταιγίδα» εισαγωγών στην Αττική, γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Την ώρα που στην Αττική οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν χτυπήσει κόκκινο, έντονη είναι η ανησυχία και στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν γιατροί και νοσηλευτές τον περασμένο Νοέμβριο λόγω κορονοϊού. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι λοιπόν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες κλίνες στις εντατικές να έχουν σχεδόν εξαφανισθεί.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών» είπε στο Open TV, o πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, με την Ελένη Αντωνιάδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» να συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι φορτωθήκαμε. περιμένουμε ότι θα είναι πιο δύσκολα». Χαρακτηριστικό είναι ότι ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου έχουν γεμάτες ΜΕΘ και θα χρειαστεί να ανοίξουν νέες κλίνες εντατικής θεραπείας για να υποδεχθούν νέους ασθενείς. Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δείχνει πάντως να εντείνεται και από τις διακομιδές που γίνονται καθημερινά από τη Δυτική Μακεδονία, όπου τα νοσοκομεία με τη σειρά τους είναι υπερπλήρη.

Διαβάστε επίσης: Στα άκρα κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί - Προ των πυλών η επιστράτευση

Σύμφωνα πάντως με Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασσά, διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδας, βασική αιτία διασποράς του κορονοϊού είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Όλη η μετάδοση του ιού είναι μέσα στο σπίτι. Οι περισσότερες μολύνσεις είναι ενδοοικογενειακές» είπε χαρακτηριστικά στο Open TV.

Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής

Παράλληλα τα νοσοκομεία της Αττικής περνούν πραγματικά δύσκολες ώρες, με τις εφημερίες να είναι εφιαλτικές για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του Open TV, από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ξεκίνησε την εφημερία του χωρίς κενή ΜΕΘ covid. Mάλιστα στα μισά της εφημερία είχαν γίνει 57 διακομιδές, ενώ 9 άτομα είναι διασωληνωμένα σε απλό θάλαμο. Οι λύσεις των γιατρών για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς είναι ή να μεταφέρουν σε άλλο νοσοκομείο ή να δώσουν εξιτήριο ή να εκκενώσουν κλινικές και να τις μετατρέψουν σε covid. Την Κυριακή εφημερεύουν τα νοσοκομεία Αττικόν και Ευαγγελισμός, που έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για μία ακόμη ημέρα... πολέμου.

Ολοταχώς για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Ετσι  η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου (20/3). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή. «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», αναφέρει πάντως σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ρεκόρ διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ σημειώθηκαν 60 θάνατοι και 672 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αριθμός που δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:  «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Διαβάστε επίσης: Άνοιγμα τουρισμού από Απρίλιο - Το πλήρες σχέδιο μέχρι το καλοκαίρι

νοσοκομείακρούσματαΚορονοϊόςασθενείς