Ελλάδα|24.03.2021 21:38

Μητσοτάκης: Μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του 3ου αιώνα ελευθερίας

Newsroom

Ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την νέα Εθνική Πινακοθήκη έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας προχωρά προς το μέλλον, κοιτώντας πάντα το ένδοξο παρελθόν. «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά ολόκληρης χώρας, την Εθνική Πινακοθήκη. Μίλησε για ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Κτήμα, όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο. Έστω κι αν η πανδημία, τελευταία στιγμή, κράτησε κάποιους απ’ αυτούς μακριά μας, όπως τον αγαπητό μας Πρόεδρο της Γαλλίας», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Μισούστιν: Συμφωνία με Ρωσία για τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή, παρουσιάζοντας το παρελθόν της Πινακοθήκης: «Η ίδια η ιστορία της, άλλωστε, ακολουθεί τη διαδρομή της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά από το 1829 στην Αίγινα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τότε πρώτος πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου. Και φτάνει στον μεγάλο σταθμό του το 1896. Όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. Έτσι, το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη, το 1975. Σε αυτό το θαυμάσιο κτίριο σχεδιασμένο από τον Παύλου Μυλωνά και τον Δημήτρη Φατούρο, ένα κλασικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού».

Χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλη του τιμή του που δώδεκα χρόνια μετά μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη, αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μια μέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. «Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα, η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. H μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίον η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού. Χωρίς, ωστόσο, να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, τέλος, με τον πρωθυπουργό η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «κιβωτού» της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, ενώ αναδεικνύεται, παράλληλα, και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης: Αγγελοπούλου για 25η Μαρτίου: 223 εκδηλώσεις παγκοσμίως για την Επανάσταση του 1821

Εθνική ΠινακοθήκηΚυριάκος Μητσοτάκης1821Επανάσταση 1821