Ελλάδα|24.03.2021 23:07

Κορονοϊός: «Επιστρατεύονται» ΝΙΜΙΤΣ και 251 ΓΝΑ - Δύσκολο βράδυ στα νοσοκομεία σε Αττική

Newsroom

Με δεκάδες διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους καθώς οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, το σύστημα υγείας λυγίζει υπό το βάρος του 3ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εφημερίες ξεκινούν για ακόμα ένα βράδυ στα νοσοκομεία της Αττικής με ελάχιστα ή και καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια σε απλούς θαλάμους και ΜΕΘ.

Γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής πολεμούν με όσα μέσα διαθέτουν για την φροντίδα των ασθενών ενώ στις εφημερίες μπαίνουν από το βράδυ της Τετάρτης το ΝΙΜΙΤΣ αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251.  

Διαβάστε επίσης: Lockdown: Διαψεύδει η κυβέρνηση παράταση έως 25 Απριλίου

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για το «Λαϊκό», το οποίο ξεκίνησε την εφημερία με μόλις 22 άδεια κρεβάτια. Το «τσουνάμι» των εισαγωγών προκάλεσε ασφυκτική πίεση στο νοσοκομείο και μέσα σε λίγες ώρες και αρκετοί ασθενείς μεταφέρθηκαν αναγκαστικά σε άλλα νοσοκομεία

«Η εφημερία ήταν δραματική…υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκτός από τα 90 κρεβάτια που είναι ασφυκτικά γεμάτα και 7 φορεία μέσα στους θαλάμους…», σημείωσε ο προϊστάμενος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείο Νίκος Ορφανός. Με ανακοίνωσή του ωστόσο, το νοσοκομείο ξεκαθάρισε πως άντεξε στην πίεση και «ουδέποτε διεκόπη η εφημερία του».

Σημειώνεται πως από τις 543 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου για κορονοϊό σε όλη τη χώρα, οι 265 έγιναν στην Αττική, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να φτάνουν πλέον τους 2.549 και οι διασωληνωμένοι τους 390, με δεκάδες από αυτούς να παραμένουν εκτός εντατικών.

Μεγάλο στοίχημα η ένταξη των γιατρών που επιστρατεύτηκαν

Την ώρα που το μεγάλο στοίχημα είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη προσαρμογή των ιδιωτών γιατρών που επιστρατεύθηκαν, κάποιοι από τους αυτούς είναι ανεμβολίαστοι και έχουν κάνει αίτηση αναβολής.

«Επιτάσσομαι αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο Covid, που μπαίνει σε καθεστώς εφημεριών και αυτή τη στιγμή αισθάνομαι απροστάτευτη», σημειώνει επιστρατευμένη πνευμονολόγος.

Σημειώνεται πως στα σχέδια του υπουργείου υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπάρχει αν χρειαστεί και η μετατροπή των νοσοκομείων Θριάσιο και Γεννηματάς σε νοσοκομεία αποκλειστικά για κορονοϊό.

Κόντρα Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Γεραπετρίτη

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ένταξης την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες, θα υπάρξει ίσως στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης. Την δήλωση αυτή του κ. Γεραπετρίτη σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «εξοργιστική δήλωση» και «απύθμενο θράσος» του υπουργού.

«Δυστυχώς, για τους πολίτες που υποφέρουν αυτήν την ώρα και για τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία, δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση που ευθύνεται γιατί άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, αλλά που δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Κρύβει 30 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ιταλία

νοσοκομείαΜΕΘΑττικήΚορονοϊός