Ελλάδα|31.03.2021 12:32

Δερμιτζάκης: Αυτό το lockdown δεν δουλεύει - Αν συνεχίσουμε ίσως πάμε στα 5.500 κρούσματα

Newsroom

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο», διαπιστώνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, που τάσσεται υπέρ του ανοίγματος δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτό το μοντέλο lockdown «δεν δουλεύει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η άρση μέτρων στο lockdown με άνοιγμα για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους θα βοηθήσει την ψυχολογία των πολιτών και θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορoνοϊού, όπως εκτιμά ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Και διαπιστώνοντας ότι αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο, επισημαίνει: «Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 με 5.500 κρούσματα την ημέρα».

Ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα με υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και άμεσα άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού (click inside), της εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών. «Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Σκάι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν μείνουμε έτσι θα ανέβουν στα 5.000 με 5.500 τα κρούσματα από τον κορονοϊό μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, συνεπώς τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε. Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «το έξω, θέλουμε δεν θέλουμε, θα κάνει τεράστια διαφορά, ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων αν δούμε στην αρχή. Στην συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα».

Η αντιπαράθεση Δερμιτζάκη - Παυλάκη

Ερωτηθείς ο κ. Δερμιτζάκης για την αντιπαράθεση που είχε σχετικά με την άρση του lockdown στα social media με τον κ. Παυλάκη, σημείωσε: «Και οι δύο έχουμε συναισθηματική φόρτιση και πάνω σε αυτή μπορεί να πούμε κάτι παραπάνω καμιά φορά».

Διαβάστε επίσηςΑρση lockdown - Σταμπουλίδης: «Ανοιγμα με 13032 κι όχι click away ή click inside»

ΚορονοϊόςlockdownΜανώλης Δερμιτζάκηςκρούσματα