Ελλάδα|31.03.2021 15:59

Κορονοϊός: Κοντά στις 3.500 τα κρούσματα σήμερα

Newsroom

Μετά το μαύρο ρεκόρ της Τρίτης, 30 Μαρτίου, με τα 4.340 κρούσματα κορονοϊού σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει περίπου 3.500 νέα περιστατικά στο τελευταίο 24ωρο. Η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση το απόγευμα, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το «παρών» στην ενημέρωση αναμένεται να δώσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε περίπτωση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι εκείνη την ώρα η συνεδρίαση της επιτροπής των 32 ειδικών επιστημόνων που εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με σκοπό να δώσουν τις κατευθύνσεις στην κυβέρνηση για το πώς θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η διαχείριση της πανδημίας.

Η συνεδρίαση των ειδικών πάντως, εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς υπάρχουν «φωνές» που δεν συναινούν στο άνοιγμα της χώρας, τουλάχιστον όχι άμεσα και δη όχι από τις 5 Απριλίου. Κάποιοι εξ αυτών τάσσονται υπέρ μιας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, ίσα ίσα για να πάρουν «ανάσα» οι πολίτες. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι υπέρμαχοι του ανοίγματος ώστε να μην αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σπίτια κι άλλους χώρους που οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων.

Λιανεμπόριο και μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το λιανεμπόριο με προϋποθέσεις, αλλά και να επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις ώστε να μπορούν με κάποια άνεση οι πολίτες να κινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμενόταν και η συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του και μάλιστα δια ζώσης με sms στο 13032 για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε 2 ώρες είτε 3. Αυτό φαίνεται πως είναι και το βασικό σημείο κλειδί που μπορεί να πεισθούν τελικώς οι επιστήμονες να δώσουν την έγκρισή τους για άνοιγμα των καταστημάτων. Άλλωστε οι πιέσεις της αγοράς είναι μεγάλες, με πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να είναι βέβαιον ότι θα βάλουν λουκέτο έπειτα από μήνες με κατεβασμένα τα ρολά.

Άνοιγμα σχολείων και εστίασης

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, σε αυτή τη φάση αναμένεται με βάση τις πληροφορίες να δοθεί το πράσινο φως μόνο για την Γ΄ Λυκείου που πρέπει απαραιτήτως να επιστρέψει στα θρανία ακόμη και στις 5 Απριλίου, καθώς οι μαθητές πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σχετικά με την εστίαση, οι ειδικοί της επιτροπής παρότι καλούνται να καθορίσουν γενικά το πρόγραμμα της άρσης των μέτρων, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη σε αυτή τη χρονική συγκυρία να εγκρίνουν και την εστίαση έστω κι αν αυτή προσδιορίζεται προς το τέλος Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Σχολεία - Μακρή: Παράταση στο σχολικό έτος για 2 εβδομάδες

ΕΟΔΥΚορονοϊόςκρούσματαΒασίλης Κικίλιας