Ελλάδα|01.04.2021 15:10

Μόδα τα κορονοπάρτι: Φοιτητές σε ντουλάπες και μπαλκόνια - Πώς κλείνουν τα ακίνητα, πόσο κοστίζουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μόδα τείνουν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη τα κορονοπάρτι και μάλιστα με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων, που διοργανώνουν αλλοδαποί φοιτητές και οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη για μικρό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Αυτό συνέβη και στο τελευταίο πάρτι που διοργάνωσε Ισπανίδα, 21 ετών, με τη συμμετοχή ακόμη 52 ατόμων, την οποία έπιασαν οι Αρχές. Τα πάρτι, παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού και το lockdown στη χώρα, στήνονται συνήθως σε νοικιασμένους χώρους λίγων τετραγωνικών μέτρων, μακριά από την «καρδιά» του κέντρου της πόλης, προκειμένου να μην δίνουν ιδιαίτερο στόχο οι διοργανωτές.

Οι συγκεκριμένοι χώροι μισθώνονται συνήθως νόμιμα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων και τα κορονοπάρτι διοργανώνονται, χωρίς να έχει ιδέα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και κατά παραβίαση όλων των όρων της μίσθωσης. Οι τελευταίοι συνήθως αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ότι επιτρέπεται η παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων στο ακίνητο. 

Διαβάστε επίσηςΛηστές άδειασαν κοσμηματοπωλείο στον Βύρωνα - Τους πετούσαν γλάστρες από τις πολυκατοικίες

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η συμφωνία γίνεται «κάτω από το τραπέζι», χωρίς μισθωτήρια συμβόλαια και αποδείξεις. Κάποιο τρίτο πρόσωπο, το οποίο γνωρίζει καλά έναν ιδιοκτήτη άδειου ακινήτου, τον πείθει να πάρει ένα ποσό και να κάνει τα… «στραβά μάτια». Έτσι κλίνει η διάρκειας λίγων ωρών συμφωνία, η οποία εμπεριέχει, βέβαια, και υψηλό ρίσκο και για το λόγο αυτό δεν ακολουθείται συχνά η συγκεκριμένη οδός.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρόνια κτηματομεσίτης στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, Κώστας Γεωργάκος, οι τιμές μίσθωσης των συγκεκριμένων χώρων λίγων τετραγωνικών μέτρων κυμαίνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη από 30 έως το ανώτατο 70 ευρώ τη βραδιά. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν είναι δύσκολο να βρει σήμερα και να νοικιάσει κάποιος νόμιμα έναν τέτοιο χώρο, αφού λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων και άρα της απουσίας επισκεπτών οι περισσότεροι είναι άδειοι.

«Δυστυχώς, αυτοί που διοργανώνουν τα συγκεκριμένα πάρτι είναι απολύτως ασυνείδητοι και εκτός από τους επιδημιολογικούς κανόνες παραβιάζουν και κάθε κανόνα μίσθωσης του ακινήτου. Σε όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται νόμιμα μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, οι ιδιοκτήτες καθορίζουν ρητά ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ότι επιτρέπεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο ακίνητο. Άλλωστε, η τιμή μίσθωσης του κάθε ακινήτου στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με τον αριθμό των ατόμων που θα μείνουν σε αυτό. Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν νόμιμα, δεν έχουν ιδέα για τις παρανομίες και για την παραβίαση των κανόνων. Βέβαια, δεν λείπουν και ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους παράνομα. Ωστόσο, και αυτοί συνήθως δεν έχουν ιδέα ότι θα διοργανωθεί κάποιο πάρτι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργάκος.

Δεύτερη έφοδος σε κορονοπάρτι μέσα σε δύο εβδομάδες

Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων οι αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης έχουν επέμβει και προχωρήσει στη διάλυση, καθώς και στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, δύο τέτοιων κοροπάρτι. Και στα δύο συμμετείχε πολύ μεγάλος για την εποχή της πανδημίας αριθμός αλλοδαπών φοιτητών. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες έπειτα από καταγγελίες περιοίκων για φασαρία, δυνατή μουσική και μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 31 Μαρτίου, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε κορονοπάρτι, που είχε στηθεί σε ισόγεια αποθήκη στην περιοχή της Τούμπας. Τον ισόγειο χώρο είχε νοικιάσει 21 ετών Ισπανίδα φοιτήτρια, η οποία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Προκειμένου να μην καταλάβει κανείς ότι στο χώρο γινόταν πάρτι, οι φοιτητές είχαν φροντίσει να κλείσουν τις τζαμαρίες με κουρτίνες και αφίσες. Οι αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι, όταν μπήκαν στο χώρο και διαπίστωσαν ότι στο πάρτι συμμετείχαν συνολικά 53 άτομα, όλοι τους αλλοδαποί φοιτητές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η διοργανώτρια του κορονοπάρτι ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας, τα οποία είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά της πατρίδας της, αλλά τελικά της επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έξι μηνών και δέκα ημερών με τριετή αναστολή. Το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ επιβλήθηκε και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κορονοπάρτι.

Η δεύτερη μεγάλη… έφοδος της Αστυνομίας για διάλυση κορονοπάρτι, στο οποίο συμμετείχαν 14 αλλοδαποί φοιτητές, έγινε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, σε νοικιασμένο διαμέρισμα της οδού Αισχύλου, περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το πάρτι είχε διοργανώσει 20χρονη Γαλλίδα, η οποία, όταν χτύπησαν οι αστυνομικοί την πόρτα, εμφανίστηκε μαζί με άλλα δύο άτομα και τους είπε στα αγγλικά ότι οι τρεις τους καθόταν ήσυχα στο διαμέρισμα και κουβέντιαζαν. Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν, αλλά η Γαλλίδα τους αρνήθηκε την είσοδο στο ακίνητο. Τελικά, αυτό έγινε με την παρουσία πταισματοδίκη και όταν μπήκαν στο διαμέρισμα οι αστυνομικοί, άρχισαν να… ανακαλύπτουν κρυμμένους αλλοδαπούς φοιτητές μέσα σε ντουλάπες, κάτω από κρεβάτια, ακόμα και σε πίσω μπαλκόνια. Μαζί με τους φοιτητές οι αστυνομικοί μάζεψαν και ένα μεγάλο αριθμό αλκοολούχων ποτών. Σε όλους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς - Όποιος αρνείται μετατίθεται ή δεν πληρώνεται

αλλοδαποίπάρτιαστυνομίαErasmusακίνηταφοιτητές