Ελλάδα|01.04.2021 23:40

Αρση lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο, ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα

Newsroom

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως και την ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, πιλοτικά αρχικά και ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο, 3-4 Απριλίου. Συγκεκριμένα τα καταστήματα θα ανοίξουν τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, με τη χρήση sms στο 13032, άπαξ για 3 ώρες και με ένα πελάτη ανά 25 τ.μ. Να σημειωθεί ότι η επισκέψεις στα καταστήματα γίνονται μόνο με ραντεβού ενώ ακόμα δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα mall.

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε επίσης: Καταστήματα: Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου - Τι ισχύει με τα Mall

Σε ό,τι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται με SMS στο 13033 με κωδικό 6 και για τρία άτομα ή ανά οικογένεια,  με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής. 

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ανοίξουν κάποιες τάξεις από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου - Τι ισχύει με τα Mall

Ανοίγει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και οι αγορές θα γίνονται με sms στο 13032 και με ραντεβού. Τα outlet και τα Mall θα παραμείνουν κλειστά για μία ακόμη εβδομάδα και το άνοιγμά τους, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με τα κρούσματα κορονοϊού που θα υπάρχουν. 

Ποια μαγαζιά ανοίγουν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, τα καταστήματα που ανοίγουν είναι αυτά στις γειτονιές, τα καταστήματα υπόδυσης και ένδυσης, για παράδειγμα, στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους. Οι πολίτες που θέλουν να πηγαίνουν για ψώνια θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032 με το ονοματεπώνυμό τους και θα λαμβάνουν ένα μήνυμα: Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Παραδείγματα για τα μαγαζιά που θα είναι ανοιχτά και πώς θα λειτουργούν

  • Ολα τα καταστήματα που είναι στην οδό Ερμού και είναι μικρά 
  • Ενα άτομο ανά 25 τ.μ. και 20 στο σύνολο, αν είναι μεγαλύτερο το κατάστημα
  • Ολα τα συνοικιακά καταστήματα σε άλλες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο
  • Ανοιχτά θα είναι και καταστήματα όπως ο Κωτσόβολος, αρκεί να μην είναι μέσα σε εμπορικό κέντρο γιατί τότε θα είναι κλειστό το συγκεκριμένο κατάστημα

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο και για το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα ισχύει και για το λιανεμπόριο, όπως ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής. Ετσι, αν κάποιος πελάτης μένει στον Πειραιά και θέλει να πάει για ψώνια στην οδό Ερμού θα πρέπει να το κάνει, στέλνοντας μήνυμα στο 13032 και θα πρέπει να έχει γυρίσει στο σπίτι του μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Αν αργήσει, δεν μπορεί να στείλει ξανά μήνυμα στο 13032, γιατί υπάρχει «κόφτης» για ένα μόνο μήνυμα την ημέρα. 

Διαβάστε επίσης: Πώς ψωνίζουμε στα καταστήματα - Τι ισχύει με το όριο των 3 ωρών

sms 13032άρση μέτρωνlockdownλιανεμπόριοκαταστήματαΚορονοϊός