Ελλάδα|31.03.2021 23:06

Αρση lockdown: Τα μέτρα για ραντεβού στα καταστήματα με 13032 - Τι ισχύει για μετακινήσεις

Newsroom

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, ανοίγουν τα καταστήματα μόνο με ραντεβού και μήνυμα με διάρκεια τριών ωρών στο 13032 και από αυτό το Σαββατοκύριακο (και μόνο για τα Σαββατοκύριακα) θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, στο πλαίσιο της μερικής άρσης του lockdown που ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι το μέτρο της μετακίνησης από δήμο σε δήμο μπορεί και να αρθεί αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτικό το self test για τους εργαζόμενους - Ποιους αφορά

Αναλυτικά οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας: 

  • Με το SMS στο 13032 και μόνο με ραντεβού θα επιτρέπεται από Δευτέρα, 5 Απριλίου, το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall
  • Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με κωδικό 6, για τρία άτομα ή ανά οικογένεια, με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής. 
  • Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής
  • Το άνοιγμά στα σχολεία και στα πολυκαταστήματα θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ανοίξουν κάποιες τάξεις από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου

Eτσι ανοίγει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο και οι αγορές θα γίνονται με sms στο 13032 και μόνο με ραντεβού στα καταστήματα. Τα outlet και τα Mall θα παραμείνουν κλειστά για μία ακόμη εβδομάδα και το άνοιγμά τους, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με τα κρούσματα κορονοϊού που θα υπάρχουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, τα καταστήματα που ανοίγουν είναι αυτά στις γειτονιές, τα καταστήματα υπόδυσης και ένδυσης, για παράδειγμα, στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους. Οι πολίτες που θέλουν να πηγαίνουν για ψώνια, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με το κατάστημα που θέλουν να αγοράσουν κάτι και θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032 με το ονοματεπώνυμό τους και θα λαμβάνουν ένα μήνυμα: Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Παραδείγματα για τα μαγαζιά που θα είναι ανοιχτά και πώς θα λειτουργούν

  • Ολα τα καταστήματα που είναι στην οδό Ερμού και είναι μικρά 
  • Ενα άτομο ανά 25 τ.μ. και 20 στο σύνολο, αν είναι μεγαλύτερο το κατάστημα
  • Ολα τα συνοικιακά καταστήματα σε άλλες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο
  • Ανοιχτά θα είναι και καταστήματα όπως ο Κωτσόβολος, αρκεί να μην είναι μέσα σε εμπορικό κέντρο γιατί τότε θα είναι κλειστό το συγκεκριμένο κατάστημα

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο και για το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα ισχύει και για το λιανεμπόριο, όπως ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής. Ετσι, αν κάποιος πελάτης μένει στον Πειραιά και θέλει να πάει για ψώνια στην οδό Ερμού θα πρέπει να το κάνει, στέλνοντας μήνυμα στο 13032, κλείνοντας ραντεβού με το κατάστημα και θα πρέπει να έχει γυρίσει στο σπίτι του μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Αν αργήσει, δεν μπορεί να στείλει ξανά μήνυμα στο 13032, γιατί υπάρχει «κόφτης» για ένα μόνο μήνυμα την ημέρα. 

SMS 13032: Πώς ψωνίζουμε - Τι ισχύει με το όριο των 3 ωρών

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με SMS στο 13032, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οπως ανακοινώθηκε οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αυστηρά για 3 ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο πάντα με ραντεβού με το κατάστημα. Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Συγκεκριμένα με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall, ενώ θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. 

Διαβάστε επίσης: Αρση lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο, ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα

Σχολεία: Προς 12 Απριλίου το άνοιγμα

Πάντως, παράταση μία εβδομάδα πήρε η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Ετσι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες συσκέψεις τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει με τα σχολεία και πότε ακριβώς θα ανοίξουν.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η συζήτηση γίνεται προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου, μία απόφαση όμως που θα αφορά κάποιες τάξεις, όπως διευκρίνισε. Αλλωστε όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Παιδείας οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κυρίως τα Λύκεια και συγκεκριμένα  την Γ' τάξη, καθώς οι μαθητές σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και θα πρέπει να λάβουν τις τελικές κατευθύνσεις.

Εν τω μεταξύ παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αναφερόμενη στα σχολεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα ληφθούν υπόψιν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για να ληφθεί η απόφαση, δίνοντας προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων. Η ίδια αποκάλυψε ότι μόλις το 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό.

Η Ζέττα Μακρή αναφορικά με τα self test τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει το λιανεμπόριο, ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα

lockdownsms 13032μετακίνησησχολείακαταστήματαλιανεμπόριοάρση μέτρωνΚορονοϊός