Ελλάδα|03.04.2021 08:11

Κλειστά καταστήματα: Η εισήγηση των ειδικών για Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αναστολή λιανεμπορίου και μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, καθώς και υποχρεωτικό self test στους εργασιακούς χώρους, στις περιφέρειες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, εισηγείται η επιτροπή των ειδικών σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Στην έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, που έγινε αποκλειστικά για να συζητηθούν οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι ότι τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την άρση του lockdown και θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 5 Απριλίου, για τα καταστήματα, καθώς και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο τα Σαββατοκύριακα (ξεκινώντας από αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου) δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη, στη Κοζάνη και στην Αχαΐα.

Διαβάστε επίσης: Καμπανάκι από τον «Σωτήρη Τσιόδρα» της Βρετανίας - Ο ιός δεν θα φύγει

Το πρώτο καμπανάκι για τις συγκεκριμένες περιοχές είχε χτυπήσει λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Nίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. «Σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, τα κρούσματα είναι αυξημένα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε πιστή, αυστηρότατη τήρηση των μέτρων απ' όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, «ώστε να μη δούμε το χειρότερο σενάριο».

Για τη Θεσσαλονίκη μίλησε και η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Παρατηρείται σταθεροποίηση στην Νότια Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000», με τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη να προσθέτει: «Η επιβάρυνση στη Θεσσαλονίκη είναι στο 25%».

Νωρίτερα ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, έδειξε ότι για τις υπόλοιπες περιοχές δεν πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των καταστημάτων δεδομένο. «Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα», είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων και του εμπορίου θα τηρήσει τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια».

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θεωρείται ικανό ώστε να ληφθεί απόφαση για κανονικό άνοιγμα των καταστημάτων, ο υπουργός σχολίασε πως έχουμε δρόμο σε αυτό το θέμα, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας και να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το κύμα του ιού.

Διαβάστε επίσης: Σχολεία: Εκτός και τηλεκπαίδευσης όσοι μαθητές δεν κάνουν self test

ΚοζάνηλιανεμπόριοΘεσσαλονίκηκαταστήματαμετακίνησηlockdownΑχαΐαΚορονοϊός