Ελλάδα|03.04.2021 22:25

Θεσσαλονίκη: Εκρηκτικό μείγμα μετά την απαγόρευση - Αγωνία ειδικών, εκνευρισμός εμπόρων

Newsroom

Εδώ και ημέρες η ανησυχία για το τρίτο κύμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι έκδηλη από ειδικούς και αρχές. Η κατακόρυφη αύξηση στις νοσηλείες ασθενών covid είναι το βασικό δεδομένο που προβληματίζει, καθώς οι εικόνες Νοεμβρίου είναι ακόμα νωπές αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, δείχνει έναν δρόμο που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κανείς να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη. 

Η αύξηση των νοσηλειών τον τελευταίο μήνα έφτασε στο 270,97%, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι σήμερα, Σαββάτο, 3 Απριλίου, στο 90%. Στον δήμο Θεσσαλονίκης το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα είναι αυξημένα κατά 45,69%, ενώ σήμερα (03/04) εντοπίστηκαν 383 κρούσματα (χθες ήταν 350). Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν στην απόφαση που επισημοποιήθηκε με την ανάρτησή της στο ΦΕΚ, ότι τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις επίσης επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, Κοζάνη και Αχαΐα, δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Γεγονός που δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις από τους εμπόρους, οι οποίο μάλιστα δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και για... αντάρτικο.  

Διαβάστε επίσης: Τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου

«Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα» ανέφερε το ΦΕΚ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλούν την κυβέρνηση να αναιρέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να λειτουργήσουν τα καταστήματα, όπως στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έκτακτη κινητοποίηση για την απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν οι επαγγελματίες τις επόμενες κινήσεις τους.  

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού με ανακοίνωσή της ζητεί την άρση της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της πανδημίας» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων του νομού».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η ΕΕΘ, αναφέρει ότι «μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα, όταν την ίδια ώρα, στην Αθήνα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από την προσεχή Δευτέρα 5/4».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του στην απόφαση: «Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο». «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης» σημειώνει και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης: Κλειστά καταστήματα σε Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, ανοιχτά mall σε «κόκκινες» περιοχές - Το ΦΕΚ

ΚορονοϊόςΘεσσαλονίκηκαταστήματανοσοκομείαλιανεμπόριοκρούσματα