Ελλάδα|05.04.2021 14:27

Καταστήματα: Ουρές και ψώνια μόνο με ραντεβού και sms στο 13032 στην Ερμού - Η προειδοποίηση Σταμπουλίδη

Newsroom

Ανοιξαν τα καταστήματα στην Ερμού και παρά το γεγονός ότι τα ψώνια γίνονται μόνο με ραντεβού (ή για click away ή για click in shop) και μόνο με sms στο 13032 οι καταναλωτές βγήκαν στους δρόμους. Εξω από πολλά καταστήματα σχηματίστηκαν ουρές από το πρωί της Δευτέρας και αρκετοί ήταν οι πολίτες που κρατούσαν σακούλες με τις αγορές τους. 

Στα καταστήματα που λειτουργούν από σήμερα, 5 Απριλίου, μόνο με ραντεβού πρέπει να μπαίνει ένας καταναλωτής ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και έως 20 καταναλωτές σε μεγαλύτερο κατάστημα και πρέπει να παραμένει στο κατάστημα μέχρι 30 λεπτά για τις αγορές του, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού. 

Σταμπουλίδης: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το λιανεμπόριο δεν θα ξανακλείσει

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προσθέτοντας: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μια τάξη και δεν δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν, όμως, δεν τηρούνται τα μέτρα, το μυαλό μας είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας», σημείωσε ο ίδιος.

(copyright: Eurokinissi)

Πώς γίνονται τα ψώνια στα καταστήματα

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).
  • Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
  • Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Για τη μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα (πλην καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων) ο καταναλωτής πρέπει να στείλει μήνυμα στον αριθμό 13032 και όχι στον αριθμό 13033. Στο μήνυμα γράφει μόνο το ονοματεπώνυμό του και λαμβάνει το απαντητικό μήνυμα «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν ο καταναλωτής στείλει από το ίδιο κινητό τηλέφωνο δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα μήνυμα στο 13032, τότε λαμβάνει το εξής μήνυμα: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Παναγιώτης ΣταμπουλίδηςΚορονοϊόςλιανεμπόριοκαταστήματαsms 13032