Ελλάδα|12.01.2019 13:34

Το δικαστήριο δικαίωσε τον πατέρα Αγγελόπουλο

Σοφία Σπίγγου

Οι «κόντρες» εντός των κόλπων της δυναστείας Αγγελόπουλου, που ξεκίνησαν 20 χρόνια πριν µε τη διαµάχη µεταξύ των αδελφών Θεόδωρου και Κωνσταντίνου, συνεχίζονται αµείωτες, µε τα όπλα να έχουν «ανάψει» αυτήν τη φορά στο εσωτερικό της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, φέρνοντάς τον αντιµέτωπο µε τους γιους του Γιώργο και Παναγιώτη.

Στο κάδρο της σύγκρουσης για την αυτοκρατορία που εκτιµάται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ είχε µπει το αίτηµα δικαστικής συµπαράστασης που κατέθεσαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου λόγω των σοβαρότατων προβληµάτων υγείας που αντιµετωπίζει ο τελευταίος. Ωστόσο, το Μονοµελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κατέληξε µε απόφασή του ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος «είναι πλήρως ικανός να εκτιµήσει τα συµφέροντά του και να επιµεληθεί των υποθέσεων του».

Η επιστολή-µυστήριο

Η ρήξη στις σχέσεις πατέρα και παιδιών µετράει περίπου τρία χρόνια, αφού ήταν τον ∆εκέµβριο του 2015 όταν οι δύο γιοι φέρονται να έστειλαν επιστολή στον πατέρα τους προβάλλοντας περιουσιακές διεκδικήσεις εκατοµµυρίων ευρώ. «Κίνηση αγνωµοσύνης» φέρεται να χαρακτήρισε ο 74χρονος πατέρας τους την επιστολή αυτή, απαντώντας, σύµφωνα µε πληροφορίες, µε εξαιρετικά σκληρό τρόπο, καθώς εµφανίζεται να ανακάλεσε τις δωρεές µετοχών σε εταιρείες σε Ελλάδα, Ελβετία και Παναµά που στο παρελθόν είχε κάνει στα παιδιά του.

Ωστόσο, η πλευρά των υιών Αγγελόπουλων αρνείται κατηγορηµατικά την αποστολή τέτοιας επιστολής στον πατέρα τους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο έγγραφο που δεν δύναται να χρησιµοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισµών του επιχειρηµατία. Η συνάντηση των δύο πλευρών έξω από την αίθουσα του Πρωτοδικείου της Αθήνας, τον Μάιο του 2018, όταν και εκδικάστηκε το αίτηµα δικαστικής συµπαράστασης, ήταν τουλάχιστον αµήχανη.

Η οικογένεια, που άλλοτε έστεκε σαν γροθιά, απέναντι και στο έτερο µέτωπο ενδοοικογενειακής διαµάχης, είχε πλέον σπάσει στα δύο. Στο σκεπτικό της υπ’ αριθµ. 123/2019 απόφασης του Μονοµελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας αναλύονται τα προβλήµατα υγείας που αντιµετωπίζει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, όπως για παράδειγµα η επί πολλά έτη ασθένεια που τον έχει υποχρεώσει να κινείται µε τροχήλατο αµαξίδιο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αντιµετωπίσει και άλλα ζητήµατα υγείας, τα οποία καταγράφονται διεξοδικά.

Στις 15 σελίδες του σκεπτικού της απόφασης, η δικαστής καταλήγει πως παρά τα προβλήµατα υγείας, «από την 27/07/2018 έκθεση ιατρικής πραγµατογνωµοσύνης του αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Νικολάου Σκαρµέα, ο οποίος προέβη σε κλινική εξέταση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου την 17/07/2018 στην οικία του, ο τελευταίος δεν πάσχει από ανοϊκή διαταραχή η οποία τον καθιστά ανίκανο για δικαιοπραξία και είναι πλήρως ικανός να εκτιµήσει τα συµφέροντά του και να επιµεληθεί των υποθέσεών του.

Πλην όµως, λόγω των προαναφεροµένων σωµατικών νοσηµάτων από τα οποία πάσχει, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι φέρει γαστροστοµία, και είναι καθηλωµένος σε αναπηρικό αµαξίδιο, υφίσταται ανάγκη συνεχούς επιβλέψεως και φροντίδας του από έτερο πρόσωπο, όχι όµως λόγω έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών».

«Ιδιαίτερα ενεργός»

Η πρωτοδίκης που δίκασε την υπόθεση καταρρίπτει όλους τους ισχυρισµούς των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, υπογραµµίζοντας ότι ο 74χρονος πατέρας τους κρίνεται «κοινωνικά και επαγγελµατικά ιδιαίτερα ενεργός».

Σε ερωτήσεις δε που του τέθηκαν κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο ίδιος ήταν σε θέση να απαντήσει χωρίς δισταγµό, κατανοώντας πλήρως πού βρισκόταν και για ποιο λόγο. Στην απόφασή της η δικαστής ξεκαθαρίζει ότι οι ισχυρισµοί των υιών Αγγελόπουλου είναι αβάσιµοι και δεν προέκυψε κανενός είδους ανοϊκή διαταραχή. Αντιθέτως δε, οι αιτούντες τη δικαστική συµπαράσταση του πατέρα τους «δεν προσκόµισαν κανένα ιατρικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση από το οποίο να προκύπτει ότι ο πατέρας τους πάσχει από βαριάς µορφής ανοϊκή διαταραχή, ενώ από τις ιατρικές γνωµατεύσεις που είχαν διαφορετική θέση δεν προέκυψε κάποια αδυναµία κατανόησης του γραπτού ή προφορικού λόγου»

ΧαλυβουργικήΘεόδωρος ΑγγελόπουλοςΠαναγιώτης ΑγγελόπουλοςΓιώργος ΑγγελόπουλοςΚωνσταντίνος Αγγελόπουλος