Ελλάδα|13.04.2021 19:57

Θεσσαλονίκη: Τον «μαύρο» Νοέμβριο θυμίζουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μπορεί να μη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα τραγικά επίπεδα του «μαύρου» Νοεμβρίου τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η κατάσταση δεν απέχει και πάρα πολύ από αυτήν του τέλους του φθινοπώρου, αφού η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξάνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το πρωί της Τρίτης το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έκλεισε την εφημερία του απολύτως οριακά, με κατειλημμένες όλες τις κλίνες για κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» ξεκίνησε την εφημερία του με μόλις τρία άδεια κρεβάτια στη ΜΕΘ του για covid-19. Με δεδομένο ότι σε κάθε εφημερία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κυμαίνονται από 50 έως 70, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο πολύ σύντομα να ξεκινήσει και πάλι ο «αγώνας δρόμου» μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπου υπάρχει άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ. 

Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Σχέδιο για «διαβατήριο» με self test

Ωστόσο, επειδή πλέον οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία αφορούν νεότερους σε ηλικία ασθενείς, δεν χρειάζονται οι περισσότεροι εξ αυτών διασωλήνωση, με αποτέλεσμα, αν κάποιο νοσοκομείο έχει από μία έως τρεις άδειες κλίνες στις ΜΕΘ, να μπορεί να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Τον περασμένο Νοέμβριο, για να μη «φρακάρει» στην εφημερία κάθε νοσοκομείο, έπρεπε να ξεκινάει με τουλάχιστον τρία έως εφτά άδεια κρεβάτια στη ΜΕΘ.

Οριακά η εφημερία του «Ιπποκρατείου»

Την αγωνία να γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ και να μην υπάρχουν άδεια κρεβάτια για ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση, βιώνουν σε κάθε εφημερία, από τα μέσα του Μαρτίου και μετά, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου «Ιπποκρατείου». Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στη σημερινή εφημερία να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και να ξεκινήσουν οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία.

Το «Ιπποκράτειο» ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης την εφημερία του με μόλις τρεις άδειες κλίνες στη ΜΕΘ για κορονοϊό. Είναι κατηλειμμένες οι 27 από τις 30.

«Πλέον αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη κατάσταση μετά τους περασμένους Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η πίεση επανήλθε και πάλι στο νοσοκομείο μας από τα μέσα Μαρτίου και μετά, αλλά, ευτυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα δραματικά επίπεδα του Νοεμβρίου. Σε κάθε εφημερία οι εισαγωγές των ασθενών κυμαίνονται από 50 έως 80. Οι υγειονομικοί είμαστε πολύ κουρασμένοι, αλλά αντέχουμε και θα αντέξουμε. Σε κάθε εφημερία εδώ και ένα μήνα ζούμε με την αγωνία, μήπως δεν επαρκέσουν οι κλίνες στη ΜΕΘ. Δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί σήμερα και να ξεκινήσουν οι διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν άδεια κρεβάτια», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τζελέπης.

«Παπαγεωργίου»: Κλείσαμε οριακά

Αν και φαινόταν ότι η εφημερία το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη θα πάει καλά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», τις πρώτες πρωινές ώρες έγιναν  πολλές εισαγωγές, με αποτέλεσμα η εφημερία να κλείσει με γεμάτα και τα 18 κρεβάτια στις ΜΕΘ για κορονοϊό και οι υγειονομικοί να αναγκαστούν να ανοίξουν άλλες δύο κλίνες ΜΕΘ σε όμορο χώρο. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 152 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες

«Ήταν περίεργη η χθεσινή εφημερία. Αν και φαινόταν ότι θα πάει καλά, τελικά έκλεισε με πίεση και πολύ οριακά. Γέμισαν και οι 18 κλίνες στη ΜΕΘ για κορονοϊό και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε και άλλες δύο σε όμορο χώρο. Είχαμε περίπου 50 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 35 νοσούσαν από κορονοϊό. Έχουμε πάλι εφημερία το Σάββατο και αν παραμείνουν γεμάτες μέχρι τότε όλες οι κλίνες στη ΜΕΘ, θα αναγκαστούμε να κάνουμε διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο, επειδή πλέον οι εισαγωγές αφορούν νεότερους σε ηλικίας ασθενείς, εκ των οποίων λίγοι έχουν ανάγκη διασωλήνωσης, μία εφημερία μπορεί να βγει και με μία ή δύο άδειες κλίνες ΜΕΘ. Τον περασμένο Νοέμβριο δεν μπορούσε να βγει εφημερία με λιγότερες από τρεις έως εφτά άδειες κλίνες», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλια: Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40 - Ιούνιο οι εμβολιασμοί

Ιπποκράτειο«Παπαγεωργίου»ΚορονοϊόςΜΕΘ