Ελλάδα|13.04.2021 18:45

ΠΑΣΠΕ προς Νίκο Δένδια: Τα πέντε αιτήματα προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Newsroom

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια απέστειλε τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), με αφορμή την αυριανή επίσημη επίσκεψη στην ΤουρκίαΤο ΠΑΣΠΕ ζητάει από το Έλληνα ΥΠΕΞ, στις συζητήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να εντάξει και θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. 

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται προς τον υπουργό: «Να έχετε υπόψη, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε από την Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη και θα παραμείνει

Τα αιτήματα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού καλεί τον Νίκο Δένδια να ενημερώσει τον Τούρκο συνομιλητή του ότι το ΠΑΣΠΕ διεκδικεί:

  1. Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και για τους χιλιάδες ποντιόφωνους συμπατριώτες μας, που λόγω του θρησκεύματός τους εξαιρέθηκαν το 1923 της ανταλλαγής και σήμερα αναζητούν την ταυτότητά τους.
  2. Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος, το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.
  3. Την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας  των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία της ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου,
  4. Την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στην περιοχή της Ματσούκας της Τραπεζούντας, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους και την ανάλογη έκθεσή τους, στους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται στην ανακατασκευασμένη Μονή.
  5. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από  την Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις Γενοκτονίας και να απαιτήσει να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.

«Πιστεύουμε εάν η διεθνής κοινότητα έγκαιρα είχε αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που έκανε η Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, σήμερα δεν θα γινόμασταν μάρτυρες της ίδιας πολιτικής που οι κυβερνήσεις του νεοοθωμανού Σουλτάνου Ταγίπ Ερτογάν ακολουθεί σε βάρος του Κυπριακού λαού, του Συριακού λαού, των αγωνιζόμενων Κούρδων, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη στην Τουρκία, που αυθαίρετα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται», σημειώνεται στην επιστολή.

Το ΠΑΣΠΕ κάλεσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, το διπλωματικό του γραφείο να φροντίσει ώστε να μην γίνει κάποια συνεννόηση ή συμφωνία για την κατάθεση από μέρους του στεφάνου στο μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ, «πράξη που δυστυχώς δεν απέφυγαν δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ελλάδος».

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του ΠΑΣΠΕ

Πηγή: pontosnews.gr

Διαβάστε επίσης: Τσενγκίζ Ακτάρ στο OPEN: «Θηλιά» η οικονομία για τον Ερντογάν, είναι σε απελπισία

ΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΠόντιοι