Ελλάδα|14.04.2021 14:00

Johnson & Johnson: «Φρένο» για διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Newsroom

Τα πάνω κάτω έφερε η ανακοίνωση της εταιρείας να παύσει προσωρινά το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα μάλιστα που στην Ευρώπη έφταναν οι πρώτες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν σε έξι γυναίκες και ενώ τα πρώτα εμβόλια είχαν πάρει το δρόμο για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αναμεσά τους και η Ελλάδα που υπολόγιζε σε 1.300.000 δόσεις έως τον Ιούνιο.

Η αρχή θα γινόταν αύριο, Τετάρτη, 14 Απριλίου, όπου αναμένονται 33.600 δόσεις και θα παραδοθούν κανονικά, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει ότι η Δευτέρα 19 Απριλίου θα ξεκινούσαν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, γεγονός που πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

Διαβάστε επίσης:  «Ανάσα» από τη μείωση του δείκτη θετικότητας - Τι δείχνουν τα κρούσματα

Οπως όλα δείχνουν, στάση αναμονής θα τηρήσουν οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, καθώς περιμένουν τη σύσταση και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ετσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες, οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την covid-19. Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης. Πρόσθεσε δε ότι θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις «αφού ολοκληρωθεί» η διαδικασία αξιολόγησης.

Πάντως, η Ολλανδική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε την Τρίτη, 13 Απριλίου, πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, παρά τη σύσταση των αμερικανικών Αρχών Υγείας για «παύση» της χορήγησης του εμβολίου. Πάντως, και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, αποφασίστηκε - παρά τις αρχικές ανακοινώσεις ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο - αυτό να «παγώσει» σε αυτή τη φάση.  

Διευκρινήσεις ζητεί η Κομισιόν

Από την πλευρά της, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της υποστήριξε πως όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά ενώ επιβεβαίωσε πως για την ώρα σταματά η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, η ασφάλεια των εμβολίων είναι πάντα υψίστης σημασίας.

«Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά από τον EMA και τους φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, έχοντας ανοικτή γραμμή με τον FDA και άλλες διεθνείς ρυθμιστικές Αρχές. Η διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διακοπεί από την εταιρεία. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι πάντα υψίστης σημασίας», ανέφερε η κυρία Κυριακίδου.

T

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση, πάντως, για τους εμβολιασμούς τριών ακόμα κατηγοριών πολιτών ξεκίνησε. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα Β των ευπαθών ομάδων. Πρόκειται για 900.000 πολίτες, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παθήσεις του αναπνευστικού, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λπ.

Οι ευπαθείς της ομάδας Β που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna ενώ οι ανήκοντες στην ηλικιακή ομάδα 31-59 θα εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια.

Οι δύο επόμενες κατηγορίες που θα πάρουν σειρά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι:

  • Την Τετάρτη στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, τους εκπαιδευτικούς και για ομάδες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους.
  • Την Παρασκευή στις 23 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. 

Συνολικά, τον Απρίλιο η χώρα θα παραλάβει 1.620.000 εμβόλια, τον Μάιο 2.400.000, τον Ιούνιο 3.110.000, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 7.130.000 εμβόλια. 

Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Σχέδιο για «διαβατήριο» με self test

εμβόλιοεμβολιασμοίΚορονοϊόςJohnson & Johnson