Ελλάδα|16.04.2021 09:42

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για πανδημία από σκαθάρι που τρώει τα δέντρα - Στη μάχη τα drones

Τίμος Φακαλής

SOS εκπέμπει ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την εξάπλωσης του φυλλοφάγου εντόμου που έχει προσβάλει εκτός από το δάσος Σέιχ Σου και δέντρα φτελιάς στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και καταστροφές. Πριν λίγες μέρες οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με το δασαρχείο προχώρησαν στην κοπή κάποιων δέντρων μέσα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ νέα αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου την Πέμπτη 15 Απριλίου.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι πάνω από το 50% των δέντρων στο Ζωολογικό κήπο της πόλης έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

ethnos.gr/ Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Ρίχνει στη μάχη drones

Την ίδια ώρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης Drones επιστρατεύει στη μάχη απέναντι στο  φυλλοφάγο έντομο. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή με τη χρήση drones για την αντιμετώπιση του κολεοπτέρου Xanthogaleruca luteola (Coleoptera:Chrysomelidae) έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 6.00 το πρωί. Η δράση θα γίνει στη δενδροστοιχία της Λεωφόρου Στρατού, στο τμήμα ανάμεσα στην Γ΄ Σεπτεμβρίου και την Αγγελάκη, μπροστά από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, που έχει ως σκοπό την προστασία του αστικού πρασίνου σε μία από τις κεντρικότερες δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης, που έχει προσβληθεί από το φυλλοφάγο έντομο», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι η δράση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Οι εφαρμογές στη δενδροστοιχία θα γίνουν με τη βοήθεια drones, τα οποία φέρουν βιολογικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση σε αστικές περιοχές, έπειτα από σχετική δωρεά που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ethnos.gr/Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Πανδημία χτύπησε το Σέιχ Σου

Σχολιάζοντας στο ethnos.gr το περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχεται η Θεσσαλονίκη  ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας τόνισε ότι είναι ευκαιρία να σχεδιάσουμε το δάσος του μέλλοντος. Το είχα πει και το '97 όταν κάηκε το Σέιχ Σου και δεν εισακούστηκα. Το λέω και τώρα Το ποτήρι το βλέπουμε μισογεμάτο Θέλει διαρκή εγρήγορση. Προς το παρόν φαίνεται ότι είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση αλλά όπως με τον κορονοϊό έτσι και το Σέιχ Σου ζει τη δικιά του πανδημία. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να είμαστε παθητικοί αλλά να πάρουμε μέτρα ενεργούς διαχείρισης. 

ethnos.gr/ Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Ασπίδα 8 δήμων για την προστασία του δάσους

Ευρεία σύσκεψη συγκαλεί την Παρασκευή 16 Απριλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης για την προστασία του Σέιχ Σου ενόψει της νέα θερινής περιόδου. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά μαζί με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στην ηγεσία της πυροσβεστικής ένα νέο λογισμικό το οποίο θα διατεθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία και εκεί θα καταγράφονται οι επίγειες δυνάμεις των δήμων στο βουνό, όπως τζιπ και υδροφόρες.

«Η Πυροσβεστική μέσα από το μόνιτορ θα βλέπει σε πραγματικό χρόνο πόσες δυνάμεις, ποιες και που βρίσκονται στο Σέιχ Σου προκειμένου να έχουμε καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση μια πιθανής πυρκαγιάς. Θα παίζει υποστηρικτικό ρόλο την ώρα της κατάσβεσης και να προλάβει την εξάπλωση» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Εκτός από την πυροσβεστική υπηρεσία, τερματικό του πληροφοριακού κέντρου θα εγκατασταθεί και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. 

ethnos.gr/ Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη
Σέιχ ΣουδάσοςΘεσσαλονίκη