Ελλάδα|19.04.2021 18:38

Θεοδωρίδου - Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο σε εγκύους, τι ισχύει για θηλασμό

Newsroom

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να χορηγούνται και στις εγκύους, ενώ ο θηλασμός από την μητέρα στο βρέφος είναι ασφαλής, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών το απόγευμα της Δευτέρας. 

Aναφερόμενη στο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά πως «η αρχική θέση για τον εμβολιασμό των εγκύων ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο και να την οδηγήσει σε επιβάρυνση του οργανισμού της και του εμβρύου, σε δεύτερη φάση βγήκε η οδηγία να γίνεται το εμβόλιο, αν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο. Τα νέα δεδομένα βγήκαν από τις ΗΠΑ, σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 περιπτώσεις, στις οποίες δεν εμφανίστηκε καμία επιπλοκή».

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 675 κρούσματα σε Αττική, 216 σε Θεσσαλονίκη - Η κατανομή

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι δεν χρειάζεται καν να γίνεται πριν τεστ κύησης πριν γίνει ο εμβολιασμός. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ούτε πρέπει να αναβάλλονται οι προσπάθειες τεκνοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται κανονικά.

Τι είπε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στη χώρα μας. Είπε ειδικότερα, ότι στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών. Ανέφερε ότι βασικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. «Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 847 διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι και 1.607 κρούσματα

εμβόλιοΚορονοϊόςΜαρία Θεοδωρίδουέγκυοςθηλασμόςεμβολιασμός