Ελλάδα|22.04.2021 19:55

Πολεοδόμοι: Κίνδυνος περαιτέρω τουριστικοποίησης του κέντρου από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

Μαρία Λιλιοπούλου

Την ανάγκη εκτίμησης των κινδύνων από την περαιτέρω τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας εξαιτίας της μεταφοράς των υπουργείων και του επικείμενου έργου της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, επισημαίνει σε παρέμβασή του ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

Υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της προκήρυξης, ανάθεσης και υλοποίησης μελετών, καθώς επίσης και της διαφάνειας στους όρους των συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, «ώστε να εξασφαλίζεται η υπευθυνότητα της διοίκησης και η λογοδοσία προς τους πολίτες», ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης τόσο με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς όσο και με την κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Ο ΣΕΠΟΧ επισημαίνει ότι η εξαγγελλόμενη μεγάλη αστική ανάπλαση δημιουργεί ερωτηματικά καθώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στοχευμένα μόνο μεμονωμένες υπηρεσίες υπουργείων που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας και όχι πάντα σε κτίρια που ενοικιάζονται.

Τρία είναι τα βασικά σημεία, στα οποία εφιστά την προσοχή:

  • Οι σχέσεις του εγχειρήματος με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό περιφερειακού επιπέδου. Το ισχύον με νόμο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021 έχει ως στρατηγική επιλογή τη διατήρηση του ρόλου του κέντρου της Αθήνας ως τόπου συμπύκνωσης των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, με την τόνωσή του ως κέντρου επιτελικής διοίκησης. Μια σημαντική χωροταξικού επιπέδου χωροθέτηση της επιτελικής διοίκησης στην ΠΥΡΚΑΛ δεν φαίνεται να εντάσσεται καταρχήν στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα των πολιτικών.

  • Η ανάγκη μελέτης και τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας και των επιπτώσεων της χωροθέτησης ως προς την καταλληλότητα της σε χωροταξικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η εκτίμηση των περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων στον ίδιο το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού (προσβάσεις, επιπτώσεις στη γύρω περιοχή). Ο ΣΕΠΟΧ θέτει και το ζήτημα του Λαυρίου όπου αναγγέλλεται ότι θα μεταφερθεί η παραγωγική δραστηριότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάων τονίζοντας ότι και γι΄αυτήν την περιοχή πρέπει να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Παράλληλα ο Σύλλογος Πολεοδόμων επιμένει και στην αξιολόγηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, από την οπτική της προστασίας της ιστορικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, και την εκτίμηση της συμβατότητάς του με τα νέα λειτουργικά προγράμματα της επιτελικής διοίκησης.

  • Η ανάγκη εκτίμησης των επιπτώσεων της απομάκρυνσης των υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών από το κέντρο της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη πολεοδομικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε την απομάκρυνση θέσεων απασχόλησης, τις επιπτώσεις στις οικονομίες κλίμακας του κέντρου και τον χαρακτήρα επιμέρους περιοχών. Τονίζουμε τη σημασία ενίσχυσης παρά αποδυνάμωσης της πολυλειτουργικοτητας του κέντρου και των μικτών χρήσεων ως διεθνή βέλτιστη πολεοδομική πρακτική.

«Είναι αναγκαία η εκτίμηση αφενός των κινδύνων της περαιτέρω τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και αφετέρου των διαχρονικών δυσκολιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με κτίρια που παραμένουν κενά μετά την απομάκρυνση των λειτουργιών τους» επισημαίνουν.

Διαβάστε επίσης: Χαλάνδρι: Τέλος στον παραλογισμό που κρατούσε εκτός σχεδίου τεράστια έκταση στον δήμο

πολεοδομικό σχέδιοΥμηττόςΠΥΡΚΑΛΛαύριο