Ελλάδα|26.04.2021 18:44

Θρίλερ σε γηροκομείο στα Χανιά: 68 θάνατοι από την ίδια αιτία σε ένα χρόνο

Newsroom

Μία υπόθεση που σοκάρει εξετάζουν οι Αρχές καθώς στο στόχαστρό τους έχει μπει ιδιωτικός οίκος ευγηρίας στα Χανιά μετά από καταγγελίες για θανάτους 68 ηλικιωμένων από την ίδια αιτία κι ελλιπή φροντίδα. Με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε εκταφή ηλικιωμένης γυναίκας για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ διέμενε στη συγκεκριμένη δομή στα Χανιά. Η εκταφή έγινε παρουσία των ιατροδικαστών Ρεθύμνου και της Αστυνομίας.

Στον οίκο ευγηρίας καταγράφηκαν 68 θάνατοι μέσα σε 12 μήνες και μάλιστα από την ίδια αιτία κι αυτό ήταν που κινητοποίησε τις Αρχές.

Χθες το πρωί οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή σορού ηλικιωμένης γυναίκας που απεβίωσε πριν από 11 μήνες για να εξακριβώσουν τα αίτια θανάτου και να διερευνήσουν αν υπάρχουν κατάγματα στα οστά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο σώμα της ηλικιωμένης δεν βρέθηκε καμία ένδειξη κακώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας έχε ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικιωμένων στις οποίες, αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή καρδιάς.

Οι ηλικιωμένοι, φέρονται να κακοποιούνταν ποικιλοτρόπως με τις αναφορές να ομιλούν για πλημμελή φροντίδα των τροφίμων, κακομεταχείριση, βίαιες πράξεις εναντίον τους, δεσίματα στα κρεβάτια κτλ. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες συγγενών που αμφισβητούν τα αίτια θανάτου των δικών τους ανθρώπων, όπως αυτά αναφέρονται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Το Ληξιαρχείο Χανίων παρέδωσε στοιχεία για 24 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων, ωστόσο, πλέον οι υποθέσεις αυτές, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, έχουν φτάσει τις 68, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα που διεξάγει η Ασφάλεια, η οποία είχε ζητήσει να παραδοθούν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις.

Σε έγγραφο της 23ης Μαρτίου, η Ασφάλεια Χανίων ζητεί από τα ληξιαρχεία όλη της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα. Παράλληλα ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Πληροφορίες, μάλιστα ανέφεραν ότι για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει τότε στο αρχείο. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 10 καταγγελίες από συγγενείς θανόντων, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων όπου φιλοξενούνται στο εν λόγω ίδρυμα.

Χανιάθάνατοςηλικιωμένοιεισαγγελέαςγηροκομεία