Ελλάδα|26.04.2021 19:08

Εμβολιασμοί 40 έως 49 ετών: Ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για εμβόλιο

Newsroom

Σειρά για εμβολιασμό παίρνουν και άλλες ηλιακές ομάδες, όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για εμβόλιο στις ηλικίες 45 έως 49 ετών από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου. Για τις ηλικίες 40 έως 49 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού από την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου για όσους θέλουν να εμβολιαστούν με AstraZeneca.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να περιοριστεί στις 8 από τις 12 εβδομάδες.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό. Η πρώτη από τη δεύτερη δόση απέχει 12 εβδομάδες. Όμως αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να το λάβει στις 8 εβδομάδες με μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα», κατέληξε.

Θεοδωρίδου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί Johnson & Johnson - Τι ισχύει για τις εγκύους

Eν τω μεταξύ ξεκινούν άμεσα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε τη σύσταση για τις έγκυες γυναίκες ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer / BioNTech και Moderna προς το παρόν -επίκεινται η έγκριση του mRNA εμβολίου της CureVac).

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με αυτά είναι ασφαλής», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε δε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, ωστόσο μειονεκτούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κατά την κύηση. 

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια», επισήμανε. 

Διαβάστε επίσης: 80 θάνατοι, 811 διασωληνωμένοι και 1.317 νέα κρούσματα

εμβολιασμοίJohnson & JohnsonAstraZenecaεμβόλιοραντεβούΚορονοϊόςPFIZER