Ελλάδα|01.05.2021 19:48

Αγιο Φως: Εφτασε στην Ελλάδα

Newsroom

Λίγο μετά τις 18:40 και σχεδόν 2 ώρες πριν από την λειτουργία της Ανάστασης που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις εκκλησίες στις 21:00, έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»  η πτήση HAF352A του Embraer Legacy 600, η οποία μετέφερε στην Ελλάδα το Αγιο Φως. Η υποδοχή φέτος έγινε με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, καθώς, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το Αγιο Φως έφτασε στη χώρα μας χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.  Δεν χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή ούτε υπήρξαν στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.

Στην πίστα του αεροδρομίου, την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός υπήρχαν περίπου 20 άνθρωποι και αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο για ασφάλεια. «Σε λίγες ώρες το Αγιο Φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα μάς θυμίσει ότι το φετινό Πάσχα κρύβει μια πρώτη νίκη απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής στα Ιεροσόλυμα, και εκπροσωπούσε την πολιτική ηγεσία.

«Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εκ πηγάσαν Άγιο Φως προς ευλογία, αγιασμό και στήριξη του ταλαιπώρου από τις ποικίλες δοκιμασίες και εσχάτως από το θανατηφόρο ιό COVID-19, ευλογημένου, αξιοπρεπούς και υπερηφάνου ελληνικού λαού» δήλωσε ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Ραφαήλ Γρίβας κατά την άφιξη του με το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο. «Μαζί με το Άγιο Φως, μεταφέρουμε και τις θερμές, αναστάσιμες, πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες. Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως, σας μεταφέρουμε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση» επισήμανε περαιτέρω. Τέλος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την παραχώρηση του αεροσκάφους για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.

Σημειώνεται πως η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για να μεταφερθεί το φως σε όλη την Ελλάδα. «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Πώς θα γίνει η Ανάσταση στις εκκλησίες

Οσοι παρευρεθούν στις εκκλησίες για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» πρέπει να έχουν υπόψη πως φέτος οι καμπάνες της Ανάσταση θα χτυπήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ. 

Σημειώνεται πως για όλες τις ακολουθίες του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα

Οσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

Διαβάστε επίσης: Ανάσταση: Τι ισχύει με τα μέτρα - Πώς θα πούμε Χριστός Ανέστη

Άγιο ΦωςΑνάστασηΠάσχα