Ελλάδα|14.01.2019 12:44

Θεσσαλονίκη: Τα μοναστήρια του Πόντου στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πρωτότυπες εργασίες 19 επιστημόνων από πέντε χώρες, Ρωσία, Τουρκία, Αγγλία, Γαλλία και Ελλάδα, για τη βυζαντινή τέχνη, τα σπάνια χειρόγραφα, την παράδοση, αλλά και τις σχέσεις τους με γειτονικά κράτη (π.χ. Ρωσία) θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου για τα μοναστήρια του Πόντου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στην Καλαμαριά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τρισδιάστατη απεικόνιση των μοναστηριών με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, ενώ επιστημονική ομάδα από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα παρουσιάσει ιδιαίτερα λεπτομερειακούς χάρτες για την ακριβή θέση των μοναστηριών.

Το συνέδριο διοργανώνει η Μητρόπολη Καλαμαριάς, σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της έδρας, Θεοδόση Κυριακίδη, αν και στον Πόντο υπήρχαν περίπου 70 μοναστήρια οι εισηγήσεις των επιστημόνων του συνεδρίου θα εστιαστούν στα τρία μεγαλύτερα, αυτά της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Μοναχισμός και μοναστικά κέντρα του Πόντου» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας, ο οποίος είναι πολιούχος Καλαμαριάς. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο της Μητρόπολης Καλαμαριάς.

«Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα φέρουν στον φως νέα δεδομένα από πρωτότυπες εργασίες επιστημόνων. Κάθε επιστημονικό συνέδριο που παρουσιάζει καινούργια στοιχεία είναι σημαντικό και ευελπιστούμε να αποτελέσει την αρχή, ώστε να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα στο μέλλον. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι τα μοναστήρια του Πόντου θα παρουσιαστούν από πολλές πλευρές και μάλιστα από ξένους επιστήμονες, που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κυριακίδης.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας, από το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Καλαμαριά η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Η υποδοχή της θα γίνει στις 7:30 το απόγευμα από το μητροπολίτη Καλαμαριάς Ιουστίνο στο μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και θα ακολουθήσει αγρυπνία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος.

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα γίνει λιτάνευση της εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα αναχωρήσει για το Βέρμιο τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Καλαμαριά