Ελλάδα|06.05.2021 13:58

Απεργία: Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο

Newsroom

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 6 Μαΐου στο πλαίσιο της απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Κύριο σημείο διαμαρτυρίας των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σημειώνεται πως ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις όπως στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη συγκέντρωση της ημέρας έγινε από το ΠΑΜΕ στις 10:00 στο Σύνταγμα και είχε μαζική προσέλευση, καθώς συμμετείχαν εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με δήλωσή του ανέφερε: «Μετά από μια δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά, γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Intime

Στις 11:00 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών είχαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο για «κατάργηση του 8ώρου, που είναι ό,τι πιο αντιλαϊκό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως «είναι κορυφαία η μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων στη ζωή και την αξιοπρέπεια».

Intime


«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές. Το 8ωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886 στους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ οπότε και καθιερώθηκε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Η απάντηση σήμερα των εργαζομένων με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μια κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και την αξιοπρέπεια και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος».

Στο τέλος της πορείας, ομάδα αναρχικών, πέταξε βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ, επί της οδού Πανεπιστημίου και η ένταση γρήγορα περιορίστηκε.

Intime

απεργίασυγκέντρωσηεργασιακό νομοσχέδιο