Ελλάδα|06.05.2021 14:57

Θεσσαλονίκη: SOS για τη δυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου

Newsroom

Για εικόνα σοβαρής υποβάθμισης στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα στην ακτή του Καλοχωρίου, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως αναφέρει, ύστερα από δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα από τοπική περιβαλλοντική ομάδα για φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης και την παρουσία νεκρών υδρόβιων οργανισμών (χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες), ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποίησε αυτοψία από κοινού με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, καθώς και του Λιμενικού Σώματος και της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» στην παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, έως τον 6ο προβλήτα του ΟΛΘ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το θαλάσσιο νερό είχε βαθύ σκούρο χρωματισμό, πολλά αιωρούμενα σωματίδια και διάχυτη δυσοσμία λόγω ανοξικών συνθηκών της σήψης φυκιών. Συλλέχθηκαν δείγματα νερού, ιζήματος και στερεών, τα οποία θα σταλούν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ σε κατάλληλα εργαστήρια, ώστε να ανιχνευθεί τυχόν ύπαρξη υδρογονανθράκων, βακτηρίων κλπ.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, «η περιοχή είναι επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά από την λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τη λειτουργία αγκυροβολίων φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, την ύπαρξη της παλαιάς τάφρου των βυρσοδεψίων και την εκβολή του Δενδροποτάμου στον οποίο διοχετεύονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα».

Ο Φορέας σημειώνει ακόμα ότι η θαλάσσια περιοχή είναι τελικός αποδέκτης διάφορων βιομηχανικών εκροών και σε όλη αυτήν τη κατάσταση συμβάλει το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα δίκτυο, ούτε όμβριων ούτε αποχέτευσης. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, η εμφάνιση φαινομένων όπως η ερυθρά παλίρροια και ο υπαρκτός κίνδυνος για την βιοποικιλότητα των γειτονικών προστατευόμενων περιοχών, που είναι η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.

Τέλος, με επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κεντρικό Λιμεναρχείο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δήμος Δέλτα, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης) ο Φορέας Διαχείρισης ζητά την κινητοποίησή τους για το ζήτημα της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή του Καλοχωρίου.

Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςρύπανσηΘερμαϊκός Κόλπος