Ελλάδα|14.01.2019 18:20

Ένταση και χημικά στην πορεία εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα (pics+vid)

Κώστας Στάμου

Περίπου 3.000 αναπληρωτές και μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα, συμμετέχοντας στην πανεκπαιδευτική απεργία και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:00. Το μεσημέρι επικράτησε ένταση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, έξω από τη Βουλή έγιναν οδομαχίες μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών οι οποίοι φορούσαν κράνη, κρατούσαν καδρόνια και κάποιοι εξ αυτών εκτόξευαν μάρμαρα και φωτοβολίδες προς τους αστυνομικούς. Έτσι, η Αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές χτυπούσαν τις κλούβες των ΜΑΤ που υπήρχαν στο σημείο, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν και με χειρομβοβίδες κρότου λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε μία γυναίκα. Πρόκειται για εκπαιδευτικό η οποία υπέστη εγκαύματα. Τα χημικά που εκτόξευσαν τα ΜΑΤ της έκαψαν το μπουφάν και τη ζακέτα και προκλήθηκαν εγκαύματα στην πλάτη της. Η ίδια δέχτηκε πρώτες βοήθειες από μοτοσικλετιστή-διασώστη του ΕΚΑΒ και παρελήφθη ακολούθως από ασθενοφόρο.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από τα Προπύλαια με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «κάντε ωρομίσθιο τον υπουργό Παιδείας, να πάει να δουλέψει στους Φούρνους Ικαρίας».

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΠΑΜΕ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της ΟΛΜΕ, έφτασε στη Βουλή.

Κλειστές είναι οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου. 

διαδήλωσηπορείαμαθητέςαναπληρωτές εκπαιδευτικοί